Jesu li Rusi s MIG-ovima izvozali Vučića kao malo dijete?

Foto: Getty Images, FAH

IAKO je srpski premijer Aleksandar Vučić danas likovao zbog činjenice da je Rusija poklonila Srbiji šest MIG-ova 29, izgleda da su Rusi prošli puno bolje u toj pogodbi od Srbije.

>> PRIJETNJA IZ SRBIJE Rusi šalju MIG-ove u Beograd zbog NATO-vog naoružavanja Hrvatske


>> "Bit ćemo dramatično snažniji": Rusija ne daje Srbiji samo MIG-ove, evo što im još poklanjaju

Naime, modernizacija šest MIG-ova trebala bi se, po riječima Aleksandra Vučića, odvijati u tri faze, a njezina ukupna cijena iznosit će između 180 i 230 milijuna eura. Ako je taj iznos točan, čini se da će remont šest aviona koštati Srbiju puno više od uobičajene cijene za takve radove, a možda čak i više nego što bi iznosila kupnja već moderniziranih zrakoplova istog tipa.

Obzirom da su jedini Rusi ovlašteni za modernizaciju MIG-ova, cijenu remonta platit će Srbija, a iako se srpski premijer danas hvalio niskim troškovima koje su im omogućili Rusi, zanimljivo je uočiti da je Rusija krajem 2009. prodala Mijanmaru 20 MIG-ova 29 po cijeni od 400 milijuna eura. Po toj računici, Mijanmar je za svaki MIG 29 platio 20 milijuna eura, dok će Srbija samo za remont "doniranih" MIG-ova platiti oko 33 milijuna eura po komadu.

“Ako biste računali da takve zrakoplove kupujemo, koštali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon”, izjavio je Vučić danas u Moskvi.


Srbi će (pre)skupo platiti "poklonjene" MIG-ove


Iako tržišta vojne opreme ne funkcioniraju potpuno po tržišnim principima, nego u dogovaranju cijene često i politika igra ulogu, očekivalo bi se da će tradicionalno dobri odnosi između Rusije i Srbije ići u korist Srbiji, a ovako ispada da će itekako preplatiti šest aviona o kojima je Vučić danas govorio samo u superlativima.

Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da se, u trenutku kad je Hrvatska pregovarala o mogućoj kupnji eskadrile od 12 MIG-ova 29, baratalo cijenom od 400 milijuna eura, što dodatno ide u prilog tezi da su Rusi ovaj put itekako skupo naplatili Srbiji avione koji su smatrani vrhunskima - u sredini 80-ih godina.

“Na prvu loptu to ne zvuči kao povoljna pogodba”, kratko je za Index prokomentirao naš vojni analitičar Igor Tabak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.