Jinping posjetio Makao povodom 20. obljetnice vraćanja pod kinesku upravu

Foto: EPA

MAKAO se prije 20 godina vratio pod kinesku upravu, a tim je povodom kineski predsjednik Xi Jinping rekao da Kina nikada neće stranim silama dopustiti uplitanje u pitanja posebnih regija Makaa i obližnjeg Hong Konga, prenose agencije.

Xi boravi u trodnevnom posjetu Makau, gdje je nazočio polaganju prisege nove prokineske vlade. Govoreći na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice predavanja Makaa kineskoj upravi pohvalio je bivšu portugalsku koloniju zbog njezina domoljublja i odanosti, no nije se izravno referirao na šest mjeseci protuvladinih prosvjeda u bivšoj britanskoj koloniji, susjednom Hong Kongu.

"Moram naglasiti, otkad su se Hong Kong i Makao vratili domovini, bavljenje tim dvjema posebnim administrativnim regijama u potpunosti je stvar kineskih unutarnjih poslova, a ne stranih sila", rekao je Xi.

"Nećemo dopustiti bilo kojim stranim silama da se miješaju", naglasio je kineski predsjednik.

Makao, za razliku od Hong Konga, ne prosvjeduje

Makao se pod kinesku vladavinu vratio 20. prosinca 1999., u sklopu iste formule "jedna zemlja, dva sustava" kojom se jamči visok stupanj autonomije pod kojim se upravlja Hong Kongom.

I dok su prosvjednici u Hong Kongu ogorčeni zbog, kako to smatraju, potkopavanja njihovih sloboda, Makao nije prosvjedovao.

Peking opovrgava potkopavanje autonomije Hong Konga te je u više navrata okrivio strane vlade, uključujući SAD i Veliku Britaniju, za poticanje nereda u azijskome financijskome središtu.

Xi, odjeven u crno odijelo i smeđu kravatu, prisustvovao je polaganju prisege novoga čelnika Makaa Ho lat-senga i njegove administracije, koja će enklavu od nekoliko otoka voditi sljedećih nekoliko godina.

Pod velikom kineskom zastavom te manjom zastavom Makaa Xi se rukovao s Hoom, kojega je u kolovozu veliki propekinški odbor izabrao u procesu sličnom onome u kojemu je izabrana hongkonška čelnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.