Johnson: Još postoje izgledi da se spriječi krvoproliće u Ukrajini

BRITANSKI premijer Boris Johnson ocijenio je u petak navečer da "još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće" u Ukrajini, pozivajući zapadne zemlje na "solidarnost" uoči odlaska na sigurnosnu konferenciju u Münchenu u Njemačkoj.

Gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom se nastavlja premda Moskva tvrdi suprotno, objavio je Downing Street, navodeći podatak o 7000 dodatnih ruskih vojnika. Sjedinjene Države ocjenjuju da je na ukrajinskoj granici 150.000 vojnika, čak i 190.000 ako se računaju pripadnici separatističkih snaga, rekao je američki dužnosnik.

"Još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće"

"Još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće, ali to će zahtijevati solidarnost Zapada kakva nije viđena u novijoj povijesti", rekao je Boris Johnson u priopćenju.

"Saveznici moraju biti jednoglasni kako bi upozorili predsjednika Putina da će morati platiti visoku cijenu. Diplomacija još može prevladati", dodao je britanski čelnik, koji u subotu sudjeluje na konferenciji u Münchenu.

Konferencija koja se održava od petka do nedjelje posvećena je obrani i sigurnosti.

Ova godišnja konferencija događa se usred napetosti između Moskve i Zapada, koji strahuje da se ruske snage pripremaju za napad na Ukrajinu.

Rusi ne sudjeluju na konferenciji

U Münchenu će se održati sastanci različitih formata na kojima će sudjelovati američka potpredsjednica Kamala Harris, američki državni tajnik Antony Blinken, diplomatski vrh Europske unije, NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Rusi, koji su bili redoviti sudionici konferencije, ove godine nisu poslali svoje predstavnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.