Johnsonu otišao još jedan ministar, vlada mu se raspada

Foto: EPA

JUČER navečer su unutar 10 minuta dali ostavke britanski ministri financija i zdravstva, Rishi Sunak i Sajid Javid. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija, Sunak je objavio jučer na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Johnsonu.

Danas su pak ostavke dali i ministar obrazovanja Will Quince te zastupnica Laura Trott, pomoćnica ministra prometa.

Quince je u ponedjeljak branio britanskog premijera Borisa Johnsona. Kazao je da Johnson nije bio upoznat s optužbama protiv Chrisa Pinchera. No, danas je iznio drugačiji stav, piše Sky News.

"S velikom tugom i žaljenjem jutros sam podnio ostavku premijeru nakon što sam u ponedjeljak shvatio da sam u medijima govorio činjenice koje su se pokazale kao netočnima", kazao je Quince.

Skandal Chrisa Pinchera

Ostavke su uslijedile nakon što je britanski premijer Boris Johnson jučer tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu trojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

Johnson imenovao nove ministre

Johnson je sinoć imenovao bivšeg poduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja, Nadhima Zahawija, za svog novog ministra financija, a Stevea Barclaya za ministra zdravstva.

Zahawi (55) je suosnivač tvrtke YouGov, a započeo je svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu, prije nego što je 2010. postao zastupnik. Popularnost je stekao vođenjem cijepljenja Britanaca tijekom pandemije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.