Još jedna hrvatska franšiza širi poslovanje u svijetu. Evo što želi

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Koykan, Burza Franšiza i CFCG

HRVATSKA je bila među posljednjim zemljama u svijetu po pitanju udjela domaćih franšiza u franšiznoj industriji, ali situacija se značajno promijenila u posljednjih pet godina. Sada imamo nekoliko svjetski uspješnih franšiza.

Novi hrvatski pohod na europsko tržište

Među našim najnovijim franšizama je Koykan, lanac fast-casual restorana, koji se mogu pronaći na nekoliko zagrebačkih lokacija. Posluju od 2012., a sada su se odlučili na širenje centralnom i istočnom Europom, i to upravo pomoću modela franšiziranja. Vode ga Boro Milivojević na mjestu izvršnog direktora te Marko Gnjidić i Domagoj Klarić. 

Trenutno pripremaju otvorenje novih restorana u Zagrebu i Splitu, a u procesu je širenje i izvan zemlje. Tako će München i Prag, u kojima će se u prvoj fazi otvoriti ukupno pet lokacija, biti prvi nositelji ove franšize izvan Hrvatske.

"Do 2019. godine hrvatske franšize mogle su se nabrojati na prste jedne ruke, a sada idemo prema broju od 100 hrvatskih brendova koji su franšizni", kaže Andrija Čolak, osnivać Čolak Franchise Consulting Group (CFCG) te franšizni savjetnik koji je surađivao s Koykanom kao konzultant u postupku pripreme franšize i osnivač nekoliko hrvatskih franšiza. 

Foto: Promo

Za razliku od klasičnog poduzetničkog pothvata u kojem 62 posto samostalnih poduzetnika preživi prvu godinu, kod franšizoprimaca taj postotak raste na 97 posto. Dodao je da nakon pet godina na tržištu i dalje opstaje preko 90 posto franšizoprimaca, dok postotak samostalnih poduzetnika pada na 23 posto. 

"Suradnja domaćih konzultanata s hands-on iskustvom i domaćih koncepata koji uspješno rezoniraju s tržištem rezultira multipliciranjem poslovanja i na domaćem i na internacionalnom tržištu, što bez franšiznog modela poslovanja za mala i srednja poduzeća iz uslužnog sektora najčešće nije moguće zbog nedostatka kapitala i nepoznavanja stranih tržišta", naveo je ovaj stručnjak za franšize, čija je konzultantska tvrtka s istim ciljem pokrenula i prvu hrvatsku Burzu Franšiza. To je prvi hrvatski portal za izlistavanje franšiza koje se nude za hrvatsko tržište.

Zašto ljudi ulažu u franšize umjesto u vlastite ideje? 

Čolak očekuje da će idućih godina broj brendova koji posluju kao franšize narasti za dva ili tri puta.

Ovaj model u svijetu nije novost. Smatra se da su komercijalne franšize, kakve danas poznajemo, nastale još krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Neke od suvremenih i poznatijih su gazirano piće Coca-Cola i lanac hotela i odmarališta Hilton. Među našima se ističu Muzej iluzija i Surf'n'Fries.  

Muzej iluzija pokrenula su dva Zagrepčana 2015. godine, a danas je njihovu franšizu moguće pronaći na preko 45 lokacija na četiri kontinenta. Surf'n'Fries može se naći u 15 zemalja diljem svijeta. Tu je i Friendly Fire, koji se temelji na inovativnom pristupu gaming kafiću kombinirajući druženje i natjecateljsko gaming iskustvo. Od osnutka 2017. godine proširili su se na više susjednih i europskih zemalja, a od prošle godine posluju i u Meksiku.

No što je to zapravo franšiza i zašto se tako brzo širi?

Riječ je o poslovnom modelu u kojem jedna strana - franšizodavac, daje drugoj strani - franšizoprimcu, pravo da koristi njegov brend, poslovni model i druge intelektualne resurse u zamjenu za određenu naknadu. Franšizoprimac vodi vlastiti posao koristeći sustav i brend franšizodavca, čime dobiva potporu i sigurniji poslovni model te u startu podiže šanse za opstanak na tržištu, prepoznatljivost i povjerenje kupaca.

Domagoj Klarić, Boro Milivojević i Marko Gnjidić. Foto: Koykan

Koykanov slogan "Stay hungry for more" podjednako zove buduće partnere gladne uspjeha i goste željne priuštive hrane. U njihovim kuhinjama spremaju se zdrave inačice ulične hrane poput burita, gyrosa i veganske Falafel Tahini zdjele. Njihov kulinarski centar testira preko 200 recepata i kontinuirano uvodi nove okuse i koncepte. 

Koykan nudi podršku u svim koracima poslovanja

Iz Koykana poručuju da su otvoreni za razgovor sa svim zainteresiranim franšizoprimcima. Upravo su u potrazi za novim lokacijama i franšiznim partnerima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, ali i drugim europskim zemljama. Cilj im je osigurati uspjeh franšiznih partnera kroz snažan i prepoznatljiv brend, kao i ponuditi visokokvalitetne proizvode i stalnu podršku.

Njihovi budući partneri tako mogu očekivati potporu u razvoju poslovnog plana, odabira i opremanja optimalnih lokacija. Kad je u pitanju franšiza, pazi se na svaki detalj – od kvalitete proizvoda do uređenja interijera. Osim toga, dobit će podršku u obliku edukacije tijekom operativnih djelatnosti i definiranja smjera marketinga.

Velika prednost je i pristup mreži ovlaštenih dobavljača, što osigurava dosljednu kvalitetu i pravovremene isporuke svih potrebnih materijala.

Koykan koristi najnovije standarde za restorane, uključujući cloud-based digitalne alate te hardverska i softverska rješenja za upravljanje poslovanjem. Na otvaranju prvih restorana u Njemačkoj i Austriji surađuju sa StarDevom, priznatim stručnjacima za ovu vrstu poslovanja. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i KoykanBurza Franšiza i CFCG u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.