Još veća katastrofa − u Meksičkom zaljevu sljedeći tjedan moguća tropska oluja

RAZMJERI katastrofe u Meksičkom zaljevu mogli bi postati mnogo veći s dolaskom tropske oluje koja je moguća sljedeći tjedan. 

Naime, meteorolozi su izvijestili da se iznad Kariba formirala tropska depresija koja bi idućega tjedna mogla ući u Meksički zaljev i prerasti u tropsku oluju Alex. 

Meteorologinja Karen Maginnis je rekla kako bi bilo najbolje da oluja završi na sjeveru Floride jer se naftna mrlja polagano okreće obratno od smjera kazaljke sata. Ako bi oluja završila istočnije, mrlja bi krenula prema otvorenome moru, a ako udari središnji dio Zaljeva i Louisianu, ostatak nafte će krenuti prema Floridi.

Popravljen kvar na kupoli

Energetski meteorolog tvrtke Planalytics Jim Rouiller rekao je da bi tropska oluja ili uragan u području naftne mrlje prisilili na povlačenje sve brodove koji sudjeluju u čišćenju nafte s površine, kao i posebna plovila BP-a koja dnevno prikupljaju oko 27.000 barela nafte iz oštećene bušotine. U tom bi slučaju 60.000 barela nafne dnevno ponovno nesmetano istjecalo iz bušotine.

Ovoga je tjedna došlo do kvara na kupoli koja je postavljena iznad bušotine kako bi prikupljala naftu. Naime, robot je na dubini od 1.500 metara udario u ventilacijski sustav kupole, zbog čega ju je BP morao ukloniti. Kupola je svakodnevno prikupljala približno polovicu nafte − oko 3,8 milijuna litara. BP je reinstalirao kupolu, ali je nafta tih deset sati punom snagom istjecala iz bušotine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.