Josip Antić Zefo uhićen pa pušten zbog premlaćivanja mladića u Zagrebu

Screenshot: YouTube

POLICIJA je kazneno prijavila pedesettrogodišnjeg Josipa Antiću Zefa, tzv. kontroverznog poduzetnika, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "teška tjelesna ozljeda" u pokušaju na štetu dvadesetdvogodišnjaka te ga predala pritvorskom nadzorniku. No dežurni državni odvjetnik popodne je nakon što je ispitao Antića utvrdio da nema razloga za određivanje istražnog zatvora i pustio ga na slobodu.

Antić je, kako doznajemo od njegova odvjetnika Gordana Pregleja, "iznio obranu odgovarajući na sva pitanja i objašnjavajući sve okolnosti", nakon čega je državni odvjetnik zaključio da ga neće zadržati u istražnom zatvoru. Preglej ističe da se na snimci koja kruži internetom vidio samo dio incidenta. Prema njegovim tvrdnjama, Antić je, zapravo, stao u zaštitu napadnutog momka.

Odvjetnik: Cijela situacija je predimenzionirana, Zefo je postupio kao savjesni građanin

"Cijela situacija je apsolutno predimenzionirana, napravljena je slika u javnosti temeljem jednog dijela snimke. Naime, Zefo je s društvom sjedio na velikoj Plazinoj terasi. Došla su dva dečka koja su se iživljavala na jednom, posebno taj koji je na snimci u žutoj jakni. Udarali su ga, radili neke scene, postoji srećom snimka nadzorne kamere i policija je ima. Iz nje se vidi da je Zefo postupio kao normalni, savjesni građanin", tvrdi Preglej, pa objašnjava:

"Zefo je imao dojam da je taj mali ugrožen i u tom trenutku izlazi van, nakon što je mali već dobio dva-tri udarca i govori 'dečki, dajte nemojte, pogledajte, cijela terasa vas gleda'. I tu mu prilazi onaj crni s ruksakom, kreće ga psovati i ide prema Zefi. Zefo ga odguruje, a momak se hvata za pojas vadi bocu, ovaj drugi vadi bocu i Zefo dolazi u situaciju da ima ispred sebe dva dečka s dvije velike boce koji ga napadaju. I tu kreće situacija gdje ovaj u crnom skida Zefi sat s ruke. I onda se događa ono što se vidi na snimci", tumači Preglej.

"Tu se možda može govoriti o prekršajnoj odgovornosti, jer je Zefo možda trebao uzeti telefon i zvati policiju, ali šta bi se u međuvremenu dogodilo s napadnutim momkom", pita se Preglej i veli:

"Svi šute o profilu tih ljudi. Onog u žutoj jakni policija je trenutno uhitila, jer je na tjeralici, a ovaj drugi je u policijskoj postaji napao interventne policajce", govori odvjetnik Antića Zefe.

Odvjetnik kaže da policija uopće nije pozvana radi te tučnjave

"Zefo mi je rekao da mu je bilo 'zemljo, otvori se', ali što je mogao kad su oni krenuli prema njemu s dvije boce", informira odvjetnik Preglej te kao dodatni argument u prilog svojim tvrdnjama navodi da policija, zapravo, uopće nije pozvana zbog tučnjave koja se vidi na snimci, nego zbog incidenta koji su "ova dva momka napravila nekoliko minuta ranije u jednom objektu u blizini gdje su maltretirali prodavačice i nešto ukrali".

Na snimci se vidi još jedan "kontroverzni poduzetnik" Nikica Jelavić, no on nije sudjelovao u tučnjavi.

Prema Policijskoj upravi zagrebačkoj, Antić Zefo je 16. listopada 2020. godine oko 13.20 "izašao iz ugostiteljskog objekta u Nemčićevoj ulici, prišao oštećenom koji se, u tom trenutku, također kretao Nemčićevom ulicom u smjeru zapada te u cilju da ga teško tjelesno ozlijedi, počeo udarati bocom koju je prethodno istrgnuo iz njegovih ruku, odnosno fizički ga napao i ozlijedio".

Tko je Zefo?

Josip Antić Zefo predstavljao se kao poduzetnik iz Konjščinske. Između ostalog se bavio iznajmljivanjem poslovnih prostora, no mediji su pisali i o kaznenim prijavama koje je policija protiv njega dizala zbog iznuda, nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Pisalo se i o tome da je bio bliski suradnik Zlatka Bagarića i Hrvoja Petrača, no on je preko odvjetnika poručivao kako s njima nije blisko poslovno surađivao. Spominjao se i kao prijatelj Vinka Žuljevića Klice,  pripadnika kriminalnog podzemlja ubijenog 2015. godine.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.