Josipović: Doći će vrijeme kada će se razgovarati o Tadićevom posjetu Ovčari

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u Sarajevu sudjeluje na sastanku Igmanske inicijative Bilanca odnosa u regiji - bilateralni odnosi i regionalna suradnja.

Josipoviću su se u Sarajevu pridružili srpski predsjednik Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne potpisali su u Sarajevu deklaraciju o unapređenju odnosa i poručili da bez suradnje nema napretka.

Predsjednik će tijekom dana imati i bilateralne susrete sa šefovima država regije koji sudjeluju na sarajevskom skupu.

Svi složni oko jačanja suradnje i ulaska u EU

Naš predsjednik je rekao da će Hrvatska pomoći susjedima na putu u EU te istaknuo da svi trebaju izvući pouku iz strašnih ratova koji su se događali na ovim prostorima.

Srpski predsjednik Boris Tadić potvrdio je kako i za Beograd integracija u EU nema alternativu. Podupire što brži ulazak Hrvatske u EU, a od nas očekuje i najviši stupanj poštovanja prava nacionalnih manjina.

I predsjedatelj Predsjedništva BiH pozvao je na jačanje suradnje i razumijevanja u regiji te je predložio da četiri države uspostave posebna središta za znanstvenu i tehnološku suradnju.

Crnogorski predsjednik potvrdio je kako je njegovoj zemlji iznimno stalo očuvati dobrosusjedske odnose u regiji. Čelnici su poduprli i ulogu civilnog društva i nevladinih organizacija u njihovim naporima za provedbu strukturalnih reformi. Igmanska inicijativa je mreža takvih nevladinih organizacija iz četiriju zemalja koja radi na što bržoj normalizaciji odnosa zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.


U nedjelju zajedničko odavanje počasti žrtvama svih triju naroda


Josipović će u BiH ostati i u nedjelju kada će se susresti s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na sastanku će biti i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, predsjednik SDA Sulejman Tihić te predstavnici šest hrvatskih političkih stanaka u BiH i nekoliko zastupnika Hrvatskog sabora.

Oni će zajedno s predstavnicima Katoličke i Pravoslavne crkve te Islamske zajednice u BiH obići mjesta stradanja nevinih civila svih triju naroda u BiH te im odati počast.

Josipović: Doći će vrijeme kada će se razgovarati o Tadićevom posjetu Ovčari

S obzirom na to da će Josipović obići mjesta gdje su počinjeni zločini nad Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, novinari su ga upitali da li je pozvao srpskog predsjednika Borisa Tadića u Ovčaru.

"Sigurno će doći vrijeme da i o tome razgovaramo. Sve je stvar procesa. Mislim da je vrijeme u politici vrlo važan faktor. Treba stvoriti atmosferu sa svih strana", rekao je Josipović odgovarajući na primjedbu da je takav poziv Tadiću do sada više puta upućivan, ali da mu se on nije odazvao, piše B92.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.