Josipović: Hitno nam treba koherentan izborni sustav

PREDSJEDNIK Ivo Josipović sudjelovao je u okruglome stolu o potrebi jedinstvenog izbornog zakona u Hrvatskoj na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Josipović je rekao da zakone koji reguliraju izborne procese treba ujediniti u jedinstveni izborni zakon. Ocijenio je da u primjeni izbornog zakonodavstva ima puno rupa te da bi za njegovu demokratizaciju i učinkovitost bilo primjerenije da svi izbori (parlamentarni, predsjednički i lokalni), kao i propisi koji se odnose na određena pitanja vezana uz izbore, budu ujedinjeni u jedan zakonik.

"Dignimo glas da se odmah sada počne raspravljati o izbornom zakonodavstvu, ne samo vezano uz predsjedničke izbore, već o cjelokupnom izbornom sustavu. Došlo je vrijeme za jedan koherentan izborni sustav", rekao je na okruglom stolu Iskustva s predsjedničkih izbora - potreba za jedinstvenim izbornim zakonom, koji je organizirao u suradnji s GONG-om.

DIP ocijenjen pozitivno, kritike Ministarstvu uprave

"Da bi izborni i cijeli sustav uopće bio demokratičniji, nužno je spriječiti djelovanje obavještajnog podzemlja, odnosno 'pojedinih skupina koje narušavaju demokratski poredak", rekao je, izrazivši nadu da će nadležne institucije razmotriti sugestije s okruglog stola.

Politolog i potpredsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek se također zalaže za ujedinjavanje izbornog zakonodavstva, a izostanak paralelnih izbornih procesa smatra važnim nedostatkom. Rekao je da je tijekom posljednjih predsjedničkih izbora zamijećen napredak u radu većine institucija nadležnih za izborni proces, u prvom redu Državnog izbornog povjerenstva. Međutim, djelovanje Ministarstva uprave je ocijenio 'birokratski krutim' i 'korakom unatrag' u razvoju izbornog procesa.

Načelnica Odjela za popise birača pri Ministarstvu uprave Marijana Smiljanić odgovorila je da se Ministarstvo u svom radu držalo zakona te da je njegove aktivnosti vezane uz izbore pozitivno ocijenila i Misija OESS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.