Jučer olujno nevrijeme i ogromni problemi. Danas promjena, evo detalja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U VEĆEM dijelu zemlje pretežno će biti oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, u gorju snijegom, a susnježice može biti i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu. Postupno će se razvedriti sa zapada, već prijepodne na sjevernom Jadranu, zatim i u ostalim krajevima, a na krajnjem istoku i jugu tijekom večeri i noći.

U unutrašnjosti će puhati umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na istoku uglavnom zapadni i jugozapadni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka, na udare olujna bura i sjeverni vjetar, na preostalom dijelu jugozapadnjak i zapadnjak, a na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Poslijepodne će vjetar oslabiti.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 3 do 8, na Jadranu između 11 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Danas smirivanje

Jučer su olujno nevrijeme i vjetar radili ogromne probleme, posebno na obali. Na snazi je bilo crveno upozorenje Meteoalarma, a brojna su upozorenja na snazi i za srijedu.

Meteorolog Izidor Pelajić za HRT je najavio da će današnje smirivanje vremena najkasnije stići na jug Hrvatske. "Stoga će veći dio dana biti oblačno uz kišu, osobito prijepodne. More valovito. Vjetrovito uz jak jugozapadni i južni vjetar, popodne će slabjeti. Temperatura zraka od 9 do 14 °C", rekao je.

U Dalmaciji će biti promjenjivo s kišom, a popodne se očekuje barem djelomično razvedravanje i sunčana razdoblja. Jako jugo okretat će na sjeverozapadni vjetar i buru. Najniža temperatura zraka će se kretati od 6 do 11 °C, a najviša između 9 i 14 °C.

"U Istri i na Kvarneru malo kiše još ujutro, zatim djelomice sunčano. I jaka bura s olujnim udarima će oslabjeti, pa će popodne biti ugodnije. U gorju više oblaka, prijepodne snijeg i susnježica. Ujutro temperatura oko 0 °C. Danju do 5 °C, na sjevernom Jadranu oko 13 °C. Prijepodne u središnjoj Hrvatskoj oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje je moguća i susnježica, u višem gorju i snijeg. Vjetar uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni, popodne slab. Temperatura zraka od 1 do 6 °C", rekao je Izidor Pelajić.

Na istoku Hrvatske će se oblaci dugo zadržavati, a kiša će mjestimice još padati glavninom ujutro. Tek kasnije popodne se u zapadnoj Slavoniji i Podravini očekuju sunčana razdoblja. Povremeno su mogući jaki i vrlo jaki udari zapadnog vjetra. Temperatura će se kretati od 3 do 7 °C.

DHMZ je za danas objavio žuti meteoalarm za većinu države. Upozorenja su na snazi zbog jakog vjetra koji se očekuje na obali te zbog snijega i poledice u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji.