Juncker dolazi na summit hrvatsko-poljske inicijative

Foto: EPA

EUROPSKA komisija službeno je potvrdila da će njezin predsjednik Jean-Claude Juncker sljedeći tjedan sudjelovati na summitu Inicijative tri mora u Bukureštu.

Hrvatsku će predstavljati Kolinda

"Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će prvi put na summitu Inicijative tri mora u ponedjeljak i utorak u Bukureštu", objavljeno je u Bruxellesu. Na summitu će Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Cilj toga summita je postići konkretni napredak u multipliciranju prometnih, energetskih i digitalnih interkonekcija u regiji. U tu svrhu će predstavnici zemalja članica EU-a smještenih između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, te njihovi gosti, razgovarati o konkretnim doprinosima kako bi se pojačala povezanost u regiji, povećala konvergencija, kohezija i jedinstvo EU-a, kao i jačanje transatlantskih veza", dodaje se u priopćenju.

Juncker će se obratiti sudionicima summita na plenarnoj sjednici u utorak, 18. rujna. S Junckerom će također biti i povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Inicijativa je hrvatsko-poljski projekt koji okuplja 12 zemalja

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU-a- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Junckerov dolazak na summit mogao bi ugasiti kritike koje su u početku mogle čuti kako je tu riječ o protueuropskoj inicijativi, nekoj vrsti protuteže ruskom i njemačkom utjecaju i svojevrsnim američkim trojanskim konjem kojim SAD želi oponirati Francuskoj i Njemačkoj.

Kritike inicijative

Kritičari su isticali da ta inicijativa podsjeća na poljsku inicijativu Međumorje (Intermarium) iz 1920-ih koja je predviđala osnivanje federacije srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja koje bi predvodila Poljska "protiv" Njemačke i Rusije.

Na summitu Inicijative u Varšavi u srpnju prošle godine, na kojem je bio i američki predsjednik Donald Trump, članice Inicijative pripremile su katalog od 150 projekata u vrijednosti od preko 45 milijardi eura u području prometne, energetske i digitalne infrastrukture od kojih su se neki već počeli realizirati, a većim dijelom se financiraju iz fondova Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.