Kada pokriju sve račune, stanarinu i režije, ostaje im 70 eura za život

Foto: Press

Tužne priče pojedinih majki, očeva ili skrbnika djece koja žive ispod ruba siromaštva svako toliko šokiraju javnost i potaknu sve nas da se angažiramo oko pomoći tim ljudima. Materijalno siromaštvo i sve što ono podrazumijeva uzrokuje velike i tragične lomove u životu svih onih koji se nalaze u toj situaciji, a posebno smo ranjivi i pozorni kada se djeca nađu u situaciji materijalne neimaštine.

25% djece u Hrvatskoj odlazi spavati gladno

No, nažalost, siromaštvo ne pogađa tek nekoliko pojedinaca. Tisuće naših najmlađih građana – djece – svakodnevno žive poražavajuće posljedice siromaštva. Ono se odražava na njihovo zdravlje, na samopouzdanje, na njihov uspjeh u osnovnoj i srednjoj školi i na njihov društveni život.  Dobro je podsjetiti se: 25% djece u Hrvatskoj odlazi spavati gladno. Kod djece koja žive u siromaštvu sustavno se pogoršava zdravlje, a 31% djece zlostavljano je od svojih vršnjaka zbog  svojeg socijalnog položaja.

"Kako preživjeti, tu treba biti jako, jako domišljat", podsjetila je jedna majka koja se nalazi u situaciji dugotrajnog siromaštva pa je nastavila govoriti kako siromaštvo utječe na njezinu djecu: "Znači, tu se treba snalaziti na sve moguće načine. Treba znati i uštedjeti kada ne znaš od čega uštedjeti. Nažalost, djeca tu jako puno pate. Jer, naravno, njihovi prijatelji imaju svašta. Nešto što naša djeca recimo nemaju, nešto što mi našoj djeci ne možemo... Djeca se nađu, kako bi se izrazila, u nekoj depresiji. Oni se osjećaju poniženo. Osjećaju se drugačiji, da tako kažem."

Ili uzmimo za primjer život majke koju ćemo za ovu prigodu nazvati Ivana. Majka je dvoje djece, a suprug i ona rade. Budući da je suprug teški invalid, i bez visokog obrazovanja, osuđen je na teške fizičke poslove koje ne može raditi zbog svoje invalidnosti. Ivana, s druge strane, radi kao čistačica i pomoćna radnica, kada uspije pronaći posao. Oboje su u svojim četrdesetim godinama. Već godinama na svojem računu imaju ovrhu zbog koje im se skida trećina plaće. Kada pokriju sve račune, stanarinu i režije, ostaje im 70 eura za život – za hranu, i za sve ono što je njihovoj djeci potrebno za sretna i zdrava djetinjstva. Za sve ono što im oni ne mogu priuštiti.

Djeca koja žive u siromaštvu osjećaju se manje vrijednom  

Posljedice siromaštva na djecu su poražavajuće. Siromaštvo sa sobom ne nosi samo nedostatak hrane, toplih obroka, grijanja, svega što nam odmah padne na pamet kada pomislimo o neimaštini. Djeca koja žive u siromaštvu osjećaju emocionalne i psihičke posljedice života u kojem žive – smatraju se drugačijom i manje vrijednom u odnosu na drugu djecu. Pokazuju nisku razinu samopoštovanja i vlastitog prihvaćanja. To utječe na negativne osjećaje o sebi, osjećaj niže vrijednosti i osjećaj besperspektivnosti. Život u siromaštvu u konačnici ostavlja trajne posljedice. Kao što nam pokazuje primjer majke koja je progovorila o svojoj djeci te kako se ona nose s uvjetima u kojima žive, siromaštvo sa sobom donosi i poniženje i isključenje iz društva. 

Konkretno, to znači da se djeca neće moći razvijati i uspijevati na temelju svojih sposobnosti jer se kod njih te sposobnosti ne mogu istaknuti, ne mogu se razvijati, nemaju se priliku poticati. 

Moje mjesto pod suncem

Najveći izazov rada s djecom koja žive ispod ruba siromaštva je kako stvoriti prilike da ona kasnije u životu ne ponove živote svojih roditelja. Da počnu vjerovati u sebe, da osvijeste da mogu uspjeti u životu bez obzira na to što nemaju prilike i životne uvjete kao djeca koja se ne nalaze u tako nepovoljnoj životnoj situaciji.

Dobro to zna tim psihologinja, socijalnih pedagoginja, ekonomistica i odgajateljica iz Rijeke koje su prepoznale da siromaštvo djece donosi njihovo trajno isključenje iz društva. Umjesto borbe protiv siromaštva, borbe koju ne mogu same dobiti, odabrale su borbu za dječje sposobnosti, talente i osnaživanje djece koje žive ispod ruba siromaštva te su prije deset godina u Rijeci pokrenule program pod nazivom Moje mjesto pod suncem udruge CeKaDe.

S godinama, taj je program postao jedno od rijetkih mjesta borbe protiv dječjeg siromaštva u Rijeci i šire. Tu se djecu-štićenike programa osnažuje, uključuje u razne izvanškolske aktivnosti, uči se roditelje kako se nositi sa situacijom u kojoj se nalaze, a sve s ciljem da ta djeca, kada odrastu, prekinu začarani krug siromaštva u kojemu su odrasla. Prepoznali su, naime, da su djeca koja žive ispod ruba siromaštva toliko obilježena svojom nepovoljnom situacijom, da sve one sposobnosti, talenti, mogućnosti koje svako dijete u sebi ima, vrlo brzo padnu u zaborav zbog čega se djeca počnu gledati isključivo kroz leće njihova siromaštva.

 

Velik je utjecaj Mojeg mjesta pod suncem na tu djecu. Spomenut ćemo samo izjavu majke koju ćemo za potrebe ovoga teksta nazvati Meri, a koja je za Moje mjesto pod suncem rekla da je njezinom djetetu pružilo "nešto što moje dijete možda nikad ne bi imalo da nije došlo ovdje", pa je navela primjer odlaska na izlete i nasušno potrebnih instrukcija. "Moje dijete možda nikad u životu ne bi otišlo na Mali Lošinj da nije bilo udruge. Što se tiče instrukcija, ja nemam za platiti instrukcije 10 Eura za sat vremena. Mislim da nitko od nas to nema. To je stvarno preveliki novac. Za sat vremena se ne može ništa napraviti. To mora bit nekoliko dana konstantno da bi dijete nešto uspjelo napraviti od tih instrukcija. Znači, ne samo što se tiče učenja, i neke slobodne aktivnosti moje dijete nikad ne bi moglo pohađati da nije bilo ove udruge."

Foto: Ivan Vranjić

5 po pet i mijenjamo njihov svijet

Program Moje mjesto pod suncem ne može pomoći svoj djeci i svakom djetetu, no pomaže desecima djece-štićenika kako bi uspjeli u onome što im žele njihovi roditelji - i što je važnije, kako bi uspjeli u onome što si sami žele: postati odvjetnici, frizeri, liječnici, kuhari… U Mojem mjestu pod suncem djeca vraćaju vjeru u sebe i svoje mogućnosti, a njihovi školski uspjesi, ostvarena prijateljstva, brojni hobiji i kvalitetno ispunjeni dani svjedoče o rezultatima i učincima rada programa. 

Program Moje mjesto pod suncem pomogao je velikom broju djece, a sada treba vašu pomoć. Nažalost, iz godine u godinu sve je veći broj djece kojima je Moje mjesto pod suncem potrebno. Sustavna podrška djeci zahtijeva profesionalno osoblje te organizaciju i provedbu brojnih aktivnosti koje su ključne za njihov razvoj. 

Kako bi uključili još veći broj djece te sustavnije i profesionalnije radili s njima, pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava pod nazivom "Pet po pet i mijenjamo njihov svijet". Odvojite 5 EUR mjesečno i omogućite riječkoj djeci koja žive u siromaštvu sve ono što im sustav, njihovi roditelji ili skrbnici ne mogu pružiti. Koji god iznos mjesečno budete bili u mogućnosti donirati - veći ili manji -  važno im je samo da je vaša podrška trajna. 

Donirati možete putem ovog linka, skeniranjem QR koda ili trajnim nalogom na IBAN HR1924020061500087226.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.