"Kadet komunjara" otpušten iz američke vojske, slika govori zašto

Foto: Twitter/Spencer Rapone

SPENCER Rapone, američki časnik, veteran rata u Afganistanu i deklarirani revolucionarni socijalist, nečasno je otpušten iz američke vojske zbog "ponašanja nedostojnog za časnika".

Rapone je u izjavi povodom svog otpusta objasnio da je interna istraga otkrila da je na internetu zagovarao socijalističku revoluciju i ponižavao nadređene časnike i američke dužnosnike. Američka vojska u vlastitoj je izjavi otkrila samo da je provela potpunu istragu i "poduzela prikladnu akciju", prenosi NBC News.

Na dodjeli diploma fotkao se s parolom "komunizam će pobijediti" skrivenom u kapi

Čitav skandal s ovim mladim američkim časnikom počeo je s provokativnim fotografijama koje je u svibnju 2016., pri ceremoniji diplomiranja na prestižnoj vojnoj akademiji West Point, objavio na svojoj Twitter stranici nazvanoj "Rudi (Dutchke) ne može podbaciti" - Dutchke je njemački lider velikih studentskih prosvjeda 1968., najpoznatiji po svom zagovaranju "dugog marša kroz institucije moći" kako bi se pokrenule radikalne promjene unutar države.

Na jednoj otvara svoju kadetsku uniformu i ispod nje otkriva majicu s jarko crvenom slikom kontroverzne komunističke ikone Ernesta Che Guevare, uz komentar: "Ako je bilo ikakve sumnje, hasta la victoria siempre (poznati Guevarin revolucionarni poklič koji znači 'zauvijek do konačne pobjede')".

Na drugoj podiže stisnutu šaku, često korišten pozdrav među radikalnim ljevičarima i aktivistima za društvenu pravdu, i pokazuje unutrašnjost svoje vojničke kape u kojoj je rukom napisao: "Komunizam će pobijediti." Nju je na Twitteru popratio heštegom "veterani za Koepernicka", aludirajući na crnačkog igrača američkog nogometa koji je razbjesnio Donalda Trumpa i američke konzervativce svojim demonstrativnim klečanjem tijekom izvođenja himne prije utakmica, čime šalje simboličnu poruku protiv pretjeranog policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

 

 

"Kadet komunjara" poziva druge američke vojnike da ne služe "agentima imperijalizma"

Kada su njegove fotografije otkrivene, "kadet komunjara", kako su ga prozvali na društvenim mrežama, bio izložen online harangi, uz brojne uvrede i prijetnje smrću. West Point je pak reagirao na fotografije izjavom u kojoj naglašava da postupci kadeta "ni na koji način ne odražavaju vrijednosti Američke vojne akademije ili američke vojske". 

"Smatram se revolucionarnim socijalistom. Potaknuo bih sve vojnike koji imaju savjest da polože svoje oružje i pridruže se meni i tolikima drugima koji su voljni prestati služiti agentima imperijalizma, i pridruže nam se u revolucionarnom pokretu", rekao je Rapone u intervjuu za Associated Press, u očitom revolucionarnom zanosu. 

"Bili smo nasilnici u Afganistanu"

Raponeova komunistička radikalizacija je, prema njegovim riječima, rezultat iskustva kao vojnog rendžera u Afganistanu i učenja povijesti na akademiji. "Bili smo nasilnici u jednoj od najsiromašnijih zemalja na Zemlji. Imamo jednu od tehnološki najnaprednijih vojski svih vremena, a sve što smo radili bila je brutalnost i invazija i teroriziranje populacije koja nema nikakve veze s onim što SAD tvrdi da je prijetnja", dodao je Rapone.

"Kadet komunjara" ni nakon što je otpušten nije prestao s provokacijama, pa je na Twitteru objavio fotografiju "posljednjeg salutiranja" Vojnoj bazi Fort Drum, u kojoj je bio smješten. Očito ne žali ni zbog čega.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.