Kajkić tvrdi da su mu srpski agenti rekli da ga mogu premlatiti i ubiti

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

PROŠLOG tjedna na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske agenti srpske Bezbednosno informativne agencije satima su ispitivali Nikolu Kajkića i Zoricu Gregurić. Suspendirani policajac koji se bavio istraživanjem ratnih zločina na Ovčari i predsjednica braniteljske udruge tvrde da su ih srpski agenti satima maltretirali.

Pretresli ih do gola

“Bili smo na sastanku s Natašom Kandić iz Fonda za humanitarno pravo i Florance Hartmann. Na povratku su nas izdvojili iz kolone i doslovce nam rastavili auto. Odveli su nas u zgradu i pretresli do gola”, rekla je Zorica Gregurić, koja je na ispitivanju ipak prošla bolje od Kajkića. Njega je ispitivalo čak pet agenata.

Gulit će te Stanko Vujanović

“Na ispitivanju su  mi rekli da su agenti BIA-e i da su njihove ovlasti uhititi, zatvoriti, premlatiti i po potrebi ubiti. Rekao sam im da su to lijepe ovlasti, da mi takve nemamo", ispričao je Kajkić. Prijetili su mu i da će ga zatvoriti u zatvor u Sremskoj Mitrovici, i to u ćeliju sa Stankom Vujanovićem, osuđenim za zločin na Ovčari.
“Reći ćemo mu da si ga ti izdao pa neka te oguli kako je gulio tvoje na Ovčari”, navodi Kajkić riječi agenata BIA-e.

Tvoji su te izdali

Na višesatnom ispitivanju Kajkić je, tvrdi, dobio i udarac šakom, a prijetili su mu i da znaju da mu kći i supruga često putuju u Srbiju i da će sljedeći put jednako i s njima postupati. “Rekli su da postupaju po prijavi svojih kolega iz Hrvatske”, izjavila je Zorica Gregurić, na što je Kajkić rekao kako ne vjeruje da su dobili prijavu iz hrvatske policije te da njemu nisu to rekli.

“Govorili su mi da su me moji izdali”, rekao je.

Sljedeći put se nećeš vratiti

Kajkić i Zorica Gregurić na koncu su pušteni tek iza ponoći.

“Rekli su mi da više nisam dobrodošao u Srbiji i da će me sada pustiti, ali da se sljedeći put neću vratiti”, rekao je Kajkić, kojeg je danas Državno odvjetništvo pozvalo kako bi dao iskaz o događajima u Srbiji. Zorica Gregurić, pak, dobila je obavijest da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pisalo srpskom zbog njihovog slučaja.

“Ovo se može dogoditi svakom tko se na bilo koji način bavi istraživanjem ratnih zločina”, zaključila je Gregurić. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.