Kako bi izgledao Facebook 1939.? "Nije Hitler cvijeće, ali ni Poljaci nisu savršeni"

Ilustracija: Index

HRVATSKI, regionalni i svjetski filofašisti ovih dana nalaze tople riječi opravdanja za agresiju Putinove Rusije na Ukrajinu.

Pritom jedni vele da se na sirotog agresora obrušila silna kritika dok se šuti o američkim i NATO-ovim napadima na suverene države, drugi tvrde da su ga Ukrajinci pretjerano provocirali, treći mu zaista vjeruju kad kaže da želi denacificirati Ukrajinu i zaustaviti genocid nad Rusima, četvrti su glupi, ali sa stavom - što ne znači da glupana nema i u prethodnim skupinama putinofila.

Dapače.

Hitlerovi fanovi Nijemci iz Gdanjska tražili su ujedinjenje s Njemačkom

Za potrebe ovoga teksta teleportirali smo se u 1939. godinu, kad je jedan europski vladar po mnogočemu nalik na Vladimira Vladimiroviča anektirao teritorij susjedne države. Zvao se Adolf Hitler, a država je bila Poljska. Njemačka invazija počela je 1. rujna 1939. godine, a s njom, kako danas znamo, i Drugi svjetski rat. Poljska armija uništena je nakon nekih tjedan dana.

Evo kakve bi statuse i komentare pisali fanovi Adolfa Hitlera netom nakon sloma Poljske da je, nekim čudom, postojao Facebook:

"Njemačko stanovništvo Gdanjska je željelo ujedinjenje s Njemačkom i zbog toga je Nacistička stranka imala mnogo pristaša u gradu. Hitler je tražio pripojenje Gdanjska i Gdynie tako da se Istočna Pruska teritorijalno poveže s Njemačkom. Nakon poljskog odbijanja je Hitler napao Poljsku i time je počeo 2. svj. rat. Ali tomu je prethodilo etničko čišćenje Nijemaca od strane Poljske i njezinih saveznika, po nekim procjenama nestalo ih je i ubijeno oko 58000. Takav genocid i teror nad njemačkim stanovništvom se nastavio i u ostalim Poljskim gradovima, što je bio pravi razlog Hitlerovog napada na Poljsku."

"Koliko ja znam, nacisti su Poljacima nudili novi sporazum o nenapadanju na koji Poljaci nisu pristali. Znači, ako već tražimo krivce, treba ih tražiti na svim stranama, nisu ni Poljaci janjad."

"Pa normalno da je anektirao Poljsku. Ovakva Poljska ugrožava njemačke granice, ona joj je meki trbuh."

"Vidiš li di je na karti Poljska, a di Njemačka? Je li trebao pustiti u svom dvorištu da Poljska raste i naoružava se?"

"Mi malo kao da zaboravljamo Versajski ugovor. Istočna Pruska bila je odvojena od Njemačke. Takvo stanje nije bilo ni prirodno, ni održivo. Normalno da su Nijemci to htjeli promijeniti"

"Pazi, ako ga misliš napadati zbog aneksije Poljske moraš znati tko je napao radio u Gleiwitzu. Bez toga nemamo o čemu pričati."

"Znači, Poljaci napali njemački radio, teroriziraju Nijemce, a Njemačka na to ne bi smjela odgovoriti? LOL"

"Da su se Poljaci predali, ne bi bilo žrtava"

"Žrtve njemačke akcije? Poljska imala 30 nepotpuno mobiliziranih jedinica, Njemačka ima 63 divizije. Poljska je išla sa starijim oružjem i pješaštvom na njemačke tenkove. To mogu samo budale. Sve bi bilo lakše i bez krvi da su se odmah predali. Sami su krivi"

"On nije terorist. Da jest, ne bi Ribbentrop potpisao s Molotovom."

"On potpisuje sa sovjetima, a vi tvrdite da je ubojica i luđak? Pa ne bi s njima surađivao da je takav kakvim ga prikazujete?

"Nije on ništa započeo, pa ni u Weimarskoj republici nisu bili sretni s razgraničenjem."

"Neću reći da je Hitler cvijeće, ima on svojih mana, ali ni Poljaci nisu savršeni."

"Gle, da bi raspravljali o ovome moraš shvatiti njemački koncept 'Lebensrauma.' Oni su ogromna nacija. Uostalom, otkud ti ideja da će se tamo živjeti lošije pod nacistima nego dosad?"

"Najlakše je pričati o Hitleru. U redu, nije savršen, ali kakav je Rydz-Śmigły? Zašto se o njemu šuti? On je bio idealan, a Hitler nije? Ma nemojte mi prodavati te priče."

"Ček, ovdje sad govorimo je li u redu što je Hitler ušao u Poljsku, a pravimo se mutavi oko toga što su mu Britanija i Francuska odmah proglasile rat. Kao, on je ratoboran, a Churchill koji ga stalno izaziva nije? To su gluposti, ako želim biti objektivni, trebamo gledati cijelu sliku."

"Austrijanci su sami odlučili da će živjeti u Njemačkoj"

"Pokušavam biti objektivan. Austriju Hitler jest pripojio, ali tamo je raspisan referendum na kojem su skoro svi, ali stvarno skoro svi glasali za pripojenje Njemačkoj. Ja sam za to da se stanovnici određenih područja slobodno izjašnjavaju gdje žele živjeti. Ako Austrijanci žele biti u Njemačkoj, zašto ne bi bili? Tko kaže da i u Poljskoj neće biti referendum?"

"Nije naše da raspravljamo o svjetskoj politici. Moćnici se uvijek dogovore dok raja pati."

"S jedne strane, Njemačka nam se politika čini preagresivnom, a s druge zaboravljamo u kakvoj je stanju bila Njemačka nakon Prvog svjetskog rata. Treba i to razumjeti, velika nacija koja je prošla kroz razna poniženja. Mislim da im Hitler vraća ponos. Ima on svojih grešaka, ali svaki problem treba cjelovito sagledati."

"Pitao bih sve ove koji se tresu nad Hitlerovim namjerama u Poljskoj koliko su statusa objavili o američkom teroru nad Indijancima. Ili o Rooseveltovu načelu tzv. preventivne akcije. O tome nije pametno pisati, a Nijemce je ok nazivati ubojicama i teroristima?"

Napomena: prvi komentar u tekstu kopiran je s hrvatske Wikipedije, a ostali su parafraze opravdanja za Putinovu agresiju na Ukrajinu koje je ovih dana moguće pročitati po društvenim mrežama.