Kako hrvatski sudovi tretiraju sinove HDZ-ovaca?

Foto/screenshot: Facebook/N1/Pixsell/Igor Soban

U hrvatskoj pravosudnoj praksi djeca HDZ-ovaca mogu računati na blagost sudova ako se uopće i nađu pred njima. U posljednjih petnaestak godina nekoliko je mladunaca moćnih HDZ-ovaca došlo u ozbiljne sukobe sa zakonom, no sudovi su za njih uvijek imali razumijevanja.

Ivan Đakić - prijetio, divljao, objavio odurnu čestitku, a sud ga je pustio na slobodu

Posljednji primjer je Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e Josipa Đakića.

Optužen je za prijetnje novinaru, divljao je automobilom u novogodišnjoj noći, objavio je odurnu čestitku za pravoslavni Božić. No još uvijek nije u zatvoru; nakon kratkog vremena odlukom suda pušten je na slobodu i jedina obaveza mu je javljati se svaki dan policiji, unatoč činjenici da je nadležno državno odvjetništvo tražilo njegovo zadržavanje u istražnom zatvoru. 

Hrvoje Đakić - sedam mjeseci za uporni pokušaj ubojstva

Njegov stariji brat Hrvoje sasvim se lijepo izvukao za pokušaj ubojstva. Hrvoje Đakić automobilom je tri puta pokušao pregaziti čovjeka na otoku Ugljanu.

Za to je odležao samo sedam mjeseci u zatvora uz uvjet da se sljedeće tri godine suzdrži od pokušaja ubojstva.

Brutalno prebio 40 godina starijeg čovjeka, "kažnjen" radom za opće dobro

Tomislav Šimara, sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i vlasnika Slatinske banke Ante Šimare, na ulici je pretukao čovjeka 40 godina starijeg od sebe. Batinanjem su šezdesetogodišnjaku slomljena dva rebra, a zaradio je i potres mozga.

Policiji je trebalo deset dana da pronađe Šimaru, a sud ga je kaznio s 360 sati rada za opće dobro. No ni to mu se nije dalo odraditi pa mu je očev prijatelj, Josip Granjaš, načelnik općine Sopje, samo potpisao da je radio u općini. Na koncu je i sam Granjaš zbog toga završio na optuženičkoj klupi zbog falsificiranja. Osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine. Ni dana nije proveo u zatvoru.

Notorni članovi karlovačke mladeži HDZ-a osuđeni su kad više nisu bili HDZ-ovci

U usporedbi s gornjim primjerima, karlovački članovi Mladeži HDZ-a ozbiljno su nastradali na sudu. Optuženi su i osuđeni za premlaćivanje osamnaestogodišnjaka. Željko Goršić, sin nekadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu obrane, i Danijel Trupković dobili su po sedam mjeseci zatvora, a Vladimir Vogrinec dobio je devet mjeseci.

Nesretnog mladića trojac je premlatio dok su slavili Goršićev izlazak iz zatvora pa sud nije mogao pokazati puno razumijevanja za njih. A i u vrijeme izricanja presude više nisu bili članovi HDZ-a.

Nasilni sin nasilnog župan Tomaševića

Silvio Tomašević, sin župana Alojza Tomaševića poznatog po optužbama za mlaćenje supruge, pijan je napao vlasnicu kafića po kojem je razbijao. Nema javnih podataka o presudi za ta nedjela, ali je znakovito da se u 2017. godini kandidirao za gradonačelnika Požege.

Da je osuđen na kaznu dulju od šest mjeseci, barem i uvjetnu, ne bi se mogao kandidirati. Pa čak ni uz pomoć SMS-ova od Boga koji su ga, tvrdio je, nagnali na kandidaturu.

Sin generala ubojice izvukao pištolj i zatočio trojicu muškaraca

Mario Korade, sin generala ubojice Ivana Koradea, šetajući šumom posumnjao je da trojica muškaraca kradu drva. Izvukao je pištolj za koji nije imao dozvolu i zatočio tu trojicu muškaraca. To mu nije jedino nedjelo, bio je optužen i za iznudu 40 tisuća kuna.

Na koncu je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora. U prilog mu nikako nije išlo što je nagovarao prijatelja da mu da lažni alibi, kao ni to što je pobjegao iz bolnice dok je bio u pritvoru.

David Kruljac, sin generala koji je je čuvao drogu za "Toma Forda"

Slučaj Davida Kruljca također je pokazao kako je pravosuđe sklono djeci utjecajnih. Generalov sin nagodio se s Državnim odvjetništvom i pristao platiti kaznu od 200 tisuća kuna i odraditi 730 sati za opće dobro nakon što mu je premetačinom pronađeno 27 grama kokaina i skoro četiri kilograma marihuana te 118 tisuća eura za koje je policija smatrala da ih je zaradio preprodajom droge.

Drogu je, tvrdio je mladi Kruljac, čuvao za srpskog državljanina Toma Forda, kojeg nikada nije ni upoznao, ali mu je, eto, pristao pričuvati narkotike.

Ni traga presudi za sina HDZ-ovca koji je prebio Brazilca

Nikola Rudenjak, sin dubrovačkog HDZ-ovca Andre Rudenjaka i majke Slavice Rudenjak zaposlene u policiji, pretukao je brazilskog turista. Zbog toga je neko vrijeme proveo u pritvoru, ali u javno dostupnim podacima nema ni traga presudi. 

Ovo su samo najupečatljiviji slučajevi HDZ-ovih mladunaca koji su završili na sudu. Mnogi nikada nisu ni došli do suda niti ih je policija posebno uznemiravala. Političko zaleđe jače je od zakona.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.