Kako je došlo do toga da Markić u saboru priča o transrodnoj djeci?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA DANAŠNJOJ zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za politiku, mlade i sport na temu transrodnosti djece u Hrvatskoj kao stručni govornik bila je pozvana Željka Markić. 

Na sjednici su izneseni podaci Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC-a Zagreb o 16 dijagnosticiranih slučajeva poremećaja spolne identifikacije 2015. godine, 184 slučaja tijekom 2021. te 133 slučaja do konca kolovoza prošle godine.

Saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin kazala je da su ti podaci lažni. Oporba je kasnije napustila sjednicu.

Sjednicu i govornike predložila udruga Hrvatska mati

Index je pitao Kekin kako je došlo do toga da Željka Markić govori o temi transrodne djece u saboru.

"Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac rekla je da je prijedlog tematske sjednice u saboru upućen Odboru još 2020. godine. Sabljar-Dračevac i šefica Odbora za politiku, mlade i sport Vesna Vučemilović odlučile su tu temu staviti na dnevni red", govori Kekin.

Podsjetimo, Sabljar-Dračevac je zastupnica iz Kluba socijaldemokrata čiji je šef Davor Bernardić, a Vučemilović je članica Hrvatskih suverenista te sestra bivšeg šefa Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Prijedlog je Odboru uputila udruga Hrvatska mati, na čijem je čelu Ljiljana Dragić. Upravo je Dragić predložila da govornici u saboru na temu transrodnosti kod djece u Hrvatskoj budu Željka Markić i Herman Vukušić.

Dragić je ujedno i osnivačica inicijative "Djeca su naša budućnost", koja je bila jedan od organizatora prosvjeda protiv odluke gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da ukine mjeru roditelj odgojitelj.

Kekin: Nije bilo objavljeno da će govoriti Markić i Vukušić

No Kekin kaže da su šefice odbora mogle odbiti Markić i Vukušića kao govornike. Saborska zastupnica ističe da nije jasno na koji se način spomenuta udruga bavi pitanjem transrodnosti kod djece i mladih.

"Po vlastitoj ingerenciji i diskrecijskom pravu predsjednika odbora de facto su složile raspored govornika. Jučer smo zapravo uspjeli doznati, jer to nije bilo ni objavljeno, da će skup otvoriti Herman Vukušić te da će nakon njega riječ preuzeti Željka Markić.

Shvatili smo da je riječ o ljudima koji se nikada nisu bavili transrodnošću. Suludo je da su oni relevantni govornici za tu temu", komentirala je Kekin za Index.

Stručnjaci s popisa Ministarstva koji se bave transrodnošću kod djece nisu bili pozvani kao govornici

Saborska zastupnica kaže da su i sami stručnjaci koji su na popisu Ministarstva zdravstva za teme transrodnosti, jer se bave time, bili zbunjeni što ih nitko nije zvao da o tome danas govore u saboru. 

Kekin kaže da je među njima Marina Grubić, klinička psihologinja s KBC-a Zagreb, koja radi s transrodnom maloljetnom populacijom. "To su ljudi koji imaju točne brojke o transrodnoj djeci u Hrvatskoj, a ne gospodin Vukušić koji u medijima navodi da se radi o 800 djece, što je apsolutna laž", govori Kekin.

"Među tim stručnjacima je i klinička psihologinja Nataša Jokić-Begić, koja više godina radi s transrodnim osobama, endokrinolog Velimir Altabas, koji se bavi hormonskom tranzicijom, psihijatrica Davorka Šarić iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež koja se također bavi transrodnom djecom", kaže Kekin.

"Njima prvo nitko nije odgovarao na mailove, a kasnije im je rečeno da će moći govoriti, ali da je to bilo vrlo strogo ograničeno. Dobili su po pet minuta govora. Mi smo zbog toga odlučili da ne možemo sudjelovati u tome jer bi ispalo da legitimiziramo osobe poput Markić. Tražili smo, kao i udruge, da dođe još stručnjaka za koje znamo da se bave transrodnošću.

No dano nam je do znanja da ti stručnjaci neće imati prostora za govoriti jer eto... Ima puno stručnjaka s 'druge strane'. Riječ je o tome da bi se neuspjeli političari preko ove teme i s tezama koje su znanstveno lažne željeli vratiti u politički mainstream", rekla je Kekin za Index.

"Tu je politička agenda koja se želi progurati preko leđa transrodnih osoba"

Za kraj Kekin kaže da svatko može uputiti prijedlog teme za raspravu saborskom odboru, ali da je na šefovima pojedinog odbora da procijene je li tema relevantna i bitna za društvo.

"Ako procijene da jest, trebaju odrediti na koji način temu treba obraditi. Na odboru se jasno treba prezentirati o čemu se radi, kakva je tema i onda se glasa o tome te odlučuje koga će se zvati.

Kolege iz odbora rekli su da to uopće nije bilo tako predstavljeno, već da će to zaista biti stručni skup na kojem će se dobiti relevantne informacije o pojavi transrodnosti kod djece u Hrvatskoj. Na kraju to nisu nikakvi relevantni podaci, nego laži i politička agenda koja se želi progurati preko leđa transrodnih osoba", rekla nam je saborska zastupnica Nove ljevice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.