AFERA PATERGATE

Kako je Hrvatska ušla u špijunski rat s BiH i Slovenijom

Montaža: Index/Fah/123rf

MEĐUNARODNA afera u kojoj se Hrvatska našla zbog navodnih sumnjivih aktivnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) eskalirala je u utorak.

>> Špijunska afera: Povučena slovenska veleposlanica u Hrvatskoj

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja SOA-e u Sloveniji. Iz istog je razloga slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo svoju veleposlanicu u Zagrebu na konzultacije, a hrvatskog veleposlanika na razgovor. 

Razlog je, podsjetimo, objava slovenskih medija, odnosno televizije POP TV i njenog portala 24ur, koja baca novo svjetlo na staru aferu oko arbitraže. Naime, u srpnju 2015. procurila je snimka razgovora slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekolca i slovenske dužnosnice Simonu Drenik u kojem se njih dvoje nezakonito dogovaraju oko ishoda, zbog čega se na kraju hrvatska strana i povukla iz postupka i odbila priznati odluku arbitražnog suda. 24ur je sada navodno otkrio da je upravo SOA prisluškivala slovenske dužnosnike i procurila spornu snimku kako bi diskreditirala arbitražni proces. Slovenski mediji su i 2015. pisali da je očito da iza snimljenog razgovora stoje hrvatski obavještajci, no tada je sve ostalo na nagađanjima.

>> Slovenski portal: SOA je prisluškivala slovenske dužnosnike

"Unatoč mnogim pretpostavkama da iza toga stoji američka ili njemačka obavještajna služba koja time disciplinira Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, hrvatska SOA stoji iza kontinuiranih ilegalnih prisluškivanja. Vođa operacije bio je Davor Franić", navodi 24ur.

POP TV otkrio da je pop u ime hrvatske vlade pokušao stopirati nezgodnu vijest

 

 

A POP TV je jučer objavio i snimku razgovora u kojem je pater Ivan Tolj, prvi čovjek medijskog koncerna Styria u Hrvatskoj, pokušao intervenirati - i to, prema vlastitim riječima, u ime hrvatske vlade - i zaustaviti objavljivanje priče o hrvatskom špijuniranju. "Vlada pita možete li to riješiti. Isplatit će vam se", govori Tolj direktoru jedne multinacionalne medijske kompanije za kojega je smatrao da ima utjecaj na POP TV. Direktor, međutim, nije znao o čemu se uopće radi, a očito nije bio ni zainteresiran lobirati za cenzuru slovenskih medija u korist hrvatske vlade.

Pritom je Tolj, tvrdi POP TV, nehotice otkrio još jednu skandaloznu činjenicu - da su hrvatske službe prisluškivale njihove novinare i tako doznale za priču na kojoj rade. Valja pritom naglasiti da većina hrvatskih medija, osim Indexa i televizije N1, ovu eksplozivnu snimku Toljevog lobiranja i ušutkavanja slovenskih medija nije ni objavila, sve dok jutros nije službeno reagirala i slovenska vlada. 

Slovenski premijer već se prošlog tjedna, nakon što je na sjednici vlade od slovenske tajne službe SOVA dobio saznanja o hrvatskom prisluškivanju oko arbitraže, očitovao o izvještajima. "Zabrinjava nas ako je to način funkcioniranja u Europskoj uniji", rekao je tada. Šarčevi koalicijski partneri Socijalni demokrati bili su danas još oštriji, nazivajući ovo "izdajom zajedničkih europskih i civilizacijskih vrijednosti".

>> Što to izvode naši špijuni i zašto većina medija šuti o tome?

Optužbe za Sloveniju: Prisluškivanje stranih dužnosnika, novinara, pokušaj cenzuriranja medija...

"Ako Slovenija povlači svog veleposlanika, zove našeg veleposlanika na razgovor, znači da je stvar ozbiljnija nego da se o tome samo piše u medijima", ocjenjuje geopolitički i sigurnosni analitičar Denis Avdagić, ali napominje da ove optužbe treba sagledati u kontekstu skorih europskih izbora. Za sam obavještajni skandal, međutim, nije siguran da je utemeljen, a on u svakom slučaju ne opravdava slovensku manipulaciju u arbitražnom postupku. Stvar je, smatra Avdagić, prilično jednostavna: "Jesu li slovenski predstavnici korumpirali arbitražu? Jesu. Imamo li dokaza za to? Imamo. Jesu li ga osporavali? Nisu."

"Mislim da se zapravo radi o svojevrsnom, od strane Slovenije, razumljivom pritisku da Hrvatska u osnovi na neki način prihvati arbitražni sporazum sa Slovenijom, na temelju činjenice da je Hrvatska odustala od arbitražnog sporazuma na osnovu informacija do kojih je došla obavještajnim kanalima", komentira predstojnik Odsjeka za sociologiju na  Filozofskom fakultetu u Zadru i bivši veleposlanik Ivica Maštruko. Ipak, dodaje da je "na neki način, Hrvatska i prihvatila tu činjenicu da je došla do tih podataka prisluškivanjem". "Ne kaže da je izravno to radila Hrvatska, već da je Hrvatska uz pomoć prijateljskih obavještajnih službi došla do tih saznanja", dodaje Maštruko, ali primjećuje i da je to nešto što obavještajci rade svugdje pa tu i ne vidi neki posebno velik skandal. 

Pa ipak, pobrojimo li optužbe o kojima se ovdje radi, jasno je da skandal baš i nije zanemariv: prisluškivanje stranih novinara i dužnosnika susjedne države, k tome članice NATO-a i EU-a, zatim curenje prisluškivanih razgovora u političke svrhe, uz naknadne nemušte pokušaje zataškavanja pritiskom na inozemne medije. Stvar je još ozbiljnija s obzirom na činjenicu da pater Tolj od jučer navečer do trenutka objave ovog članka nije reagirao na objavu snimke njegovog razgovora niti demantirao da je pokušao lobirati u ime hrvatske vlade. 

Optužbe za BiH: Vrbovanje vehabija, krijumčarenje oružja, lažiranje terorističke zavjere

No to je samo jedna strana ove nevjerojatne špijunske afere, prema svemu sudeći jedne od najvećih u povijesti neovisne Hrvatske. Druga se odnosi na ono što su hrvatski obavještajci navodno radili u još jednoj susjednoj državi s kojom imamo zategnute odnose, Bosni i Hercegovini. 

O ovoj se aferi u bosanskim i hrvatskim medijima piše već mjesec dana, no čini se da se špijunsko klupko i dalje odmotava. Prema navodima koje je prvi iznio bosanski Žurnal, a zatim ponovio i bosanski ministar sigurnosti Dragan Mektić, hrvatski obavještajci iz SOA-e su pokušavali vrbovati više bošnjačkih državljana i islamskih fundamentalista, poznatijih kao selefije, da rade kao doušnici, ali i da odrađuju zadatke koji se najbolje mogu opisati obavještajnim terminom "false flag", odnosno kao akcija pod "lažnom zastavom". 

Naime, SOA je, prema ovim navodima, pokušavala iskoristiti selefije kao kurire koji će prokrijumčariti oružje iz Hrvatske i podmetnuti ga u stanoviti mesdžid (islamsku bogomolju) u Stranjanima kod Zenice, a što bi onda SOA "otkrila" i iskoristila kao dokaz da je BiH uporište islamskih ekstremista i terorista. To bi pak potvrdilo kontroverznu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz 2016. da su se u BiH iz Sirije i Iraka vratile na tisuće terorista Islamske države.

Žurnal je cijelu stvar potkrijepio snimkom svjedočanstva bosanskog selefije H.Č. koji tvrdi da ga je SOA vrbovala kao doušnika, prijeteći mu kaznenim progonom ako odbije i obećavajući mu boravišnu dozvolu i zaposlenje u Hrvatskoj ako bude surađivao. No on tvrdi da je odbio naredbu agenta SOA-e da prebaci ruksak s oružjem u navedeni mesdžid te da je sve prijavio bosanskim službama. SOA je, kako izvještava Nacional, priznala kontakte s ovim državljaninom BiH, ali ne i pokušaj vrbovanja u svrhu podmetanja. 

>> Komšić pozvao Hrvatsku da prestane s progonom državljana BiH

O dramatičnim optužbama na račun SOA-e se danas očitovao, ironično, baš hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić, tvrdećii da je "Predsjedništvo BiHinformirano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od strane SOA-e" i "tražeći od dužnosnika Republike Hrvatske "da obustave progon bosanskohercegovačkih građana", kako su priopćli iz njegovog ureda.

>> Selefija iz BiH: Hrvatski špijuni su tražili od mene da prebacim ruksak oružja

Podsjetimo, rema izvještajima Žurnala, u navodnu zavjeru bili su upleteni i Mektićev zamjenik Mijo Krešić, novinar Televizije Republike Srpske (RTRS) Mate Đaković te hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić. Tužiteljstvo BiH je pokrenulo, ali je vrlo brzo i zatvorilo istragu, zaključujući da nema osnova za daljnju istragu protiv navedenih osoba. Mektić se pak usprotivio tužiteljstvu i prozvao glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je prekinula istragu kako bi zaštitila Krešića i Đakovića koji su s njom u rodbinskim vezama, što samo pojačava dojam da u institucijama BiH vlada poprilično rasulo.

Besmislice i manipulacije ili šokantno uplitanje u poslove susjednih država?

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je prošlog mjeseca ove optužbe kao "besmislice i manipulacije". Hrvatska vlada danas je "najodlučnije" odbacila i "sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije". SOA je također odbacila "netočne i tendenciozne konstrukcije" slovenskih medija i opisala ih kao "nastavak medijske kampanje" protiv njih koji je započeo izvještajima o njihovim ilegalnim radnjama u BiH.

Posebni savjetnik premijera Robert Kopal, poznat i kao Plenkovićev špijun, također je demantirao da je SOA snimala slovenske dužnosnike, tvrdeći da "nema šanse" da bi SOA prisluškivala u drugoj državi. No u isto vrijeme je neizravno potvrdio da je Tolj pokušao lobirati kod slovenskih medija kako bi zaustavio članak koji bi bio nepogodan za Hrvatsku. Upitan tko je onda zvao Ivana Tolja, koji je rekao da govori u ime hrvatske vlade, Kopal je odgovorio: "Ne znam zašto je to gospodin Tolj rekao." 

"Sloveniji je više u interesu da se govori o prisluškivanju slovenskih dužnosnika nego da se govori o tome što su ti dužnosnici zapravo radili - namještali odluku arbitražnog suda", tvrdi Božo Kovačević, bivši veleposlanik i predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Mektić, dodaje Kovačević, nije ponudio nikakve dokaze za tvrdnje o vrbovanju bosanskih vehabija od strane SOA-e - kao što, doduše, ni predsjednica nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje o tisućama povratnika iz Islamske države u BiH. "Ako neka agencija pokušava regrutirati za sudjelovanje u protuzakonitim poslovima, onda je jasno da i ti koji su pristali biti regrutirani, kao i oni koji su ih regrutirali, trebaju biti podložni sankcijama. Ako su diplomati sudjelovali u tome, oni trebaju biti proglašeni personama non grata", zaključuje Kovačević.

Mnogo toga u ovom visoko politiziranom špijunskom trileru i dalje nije jasno. Neke stvari će se možda razjasniti sljedećih dana, a neke neće, možda i nikad. Ako se optužbe na račun SOA-e potvrde, to će temeljito uzdrmati hrvatsku vladu i hrvatski sigurnosno-obavještajni aparat. No jasno je da sve tri države imaju vrlo visoke uloge u raspletu ove afere. Stoga je možda najpametnije baš nikome ne vjerovati na riječ bez uvjerljivih dokaza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.