Kako je kriza u Boeingu dovela Ryanair u probleme

Foto: EPA

RYANAIROVA ambicija da do 2024. godine preveze 200 milijuna putnika mogla bi biti odgođena za dvije godine zbog krize s Boeingom 737 Max. Prije samo šest mjeseci najveća europska niskotarifna aviokompanija računala je da će 2020. godine imati 30 zrakoplova 737 Max. I ta je brojka bila manja od prvotno planiranih 58 zrakoplova, ali bi Ryanairu omogućila da tijekom pune sezone godišnjih odmora preveze više putnika. Prema riječima Ryanairova direktora Michaela O'Learyja koje je u ponedjeljak prenio CNN Business, očekuje se da će prvi avioni biti isporučeni tek u rujnu ili listopadu ove godine.

Zbog toga će cilj od 200 milijuna putnika do 2024. biti odgođen najmanje do 2025. ili 2026. godine, naglasio je O'Leary. Boeing 737 Max prizemljen je nakon dva fatalna pada. Boeing je objavio kako ne očekuje da će ovaj model dobiti odobrenje za let prije sredine ove godine, ali je američka Federalna uprava za zrakoplovstvo u siječnju objavila da bi odobrenje ipak moglo doći i prije.

CNN piše kako se radi o velikom ulogu i za Boeing i za Ryanair, koji je već zatražio kompenzaciju od proizvođača zrakoplova zbog gubitaka koje je pretrpio uslijed prizemljenja. Ryanair je Boeingov najveći europski kupac za model 737 Max, ustvrdio je Boeingov glasnogovornik, s narudžbom od 210 zrakoplova. Prednost je za prijevoznike, posebice niskotarifne poput Ryanaira, što ovaj model prevozi 4 posto više putnika i troši i do 20 posto manje goriva nego trenutačno najučinkovitiji komercijalni zrakoplov, ističu iz Boeinga.

"Vjerujemo da je ovo sjajan zrakoplov", rekao je O'Leary, dodavši kako su Ryanairovi piloti već prošli obuku na simulatorima leta te su izvijestili da se njima "sjajno upravlja". O'Leary je još rekao da kompanija pregovara s Boeingom oko cijene za 737 Max te o eventualnim naknadama za gubitke nastale zbog kašnjenja u isporuci.

Ryanair odgodio sva avansna plaćanja Boeingu

"Ovi pregovori se nastavljaju i neće biti dovršeni sve dok ne budemo imali revidirani raspored isporuke", izjavio je O'Leary, uz naglasak da je Ryanair odgodio sva avansna plaćanja Boeingu.

Kašnjenje u isporuci zrakoplova 737 Max za Ryanair je značilo zatvaranje brojnih gubitaških zimskih baza u Španjolskoj, Njemačkoj i Švedskoj, navodi CNN. "Ne možemo tvrditi da neće biti još zatvaranja", rekao je Ryanairov šef financija Neil Sorahan.

Ryanair prevozi 154 milijuna putnika godišnje. O'Leary je rekao da planira otvoriti 111 novih linija sljedećeg ljeta. Slabiji porast kapaciteta doveo je do neznatnog rasta cijena u posljednja tri mjeseca 2019. godine, a očekuje se da će taj trend potrajati do ljeta.

Ryanair je u trećem fiskalnom kvartalu 2019. prijavio neto profit od 88 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prethodne godine prijavio gubitak od 66 milijuna eura, zaključuje u svom izvještaju CNN Business.