Hajka na boksačicu: Sve je krenulo s boksačkom organizacijom povezanom s Rusijom

Foto: Profimedia

Proruske skupine su tijekom priprema i održavanja Olimpijskih igara u Parizu širile razne dezinformacije o događaju. Naime, samo je malom broju ruskih sportaša dopušteno natjecanje, ali ne pod zastavom Rusije. 

"Bilo je sigurno da će Kremlj odgovoriti na ovu zabranu. Ruska kampanja dezinformiranja Olimpijskih igara ističe se tehničkom vještinom", rekao je Gordon Crovitz, suosnivač NewsGuarda, tvrtke koja analizira dezinformacije na internetu. "Oni su možda sada najnapredniji u korištenju generativnih AI modela za zlonamjerne svrhe; poput kreiranja lažnih snimki, lažne glazbe, lažnih web stranica", dodao je.  

Problem Međunarodne boksačke federacije (IBA)

Ruski i proruski kanali povezani sa širenjem dezinformacija su se tijekom vikenda posebno koncentrirali na alžirsku boksačicu Imanu Khelif. Naime, Khelif se rodila kao žena, ali su na internetu počele kružiti neutemeljene tvrdnje da se radi o muškarcu ili transrodnoj osobi. 

Priču je zapravo pokrenula odluka kontroverzne boksačke udruge povezane s Rusijom. Alžirka je prošle godine diskvalificirana s SP-a u New Delhiju nakon provedenog DNA testa. Međunarodna boksačka federacija (IBA) odluku je obrazložila činjenicom da Khelif ima XY, odnosno muške kromosome. 

No treba napomenuti da je IBA diskvalificirala Khelif tri dana nakon što je pobijedila prethodno neporaženu Ruskinju Azaliju Aminevu. Nakon diskvalifikacije je Amineva opet imala savršene službene rezultate, piše AP. 

IBA-om upravlja Putinov saveznik

IBA-om upravlja Rus, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njen najveći sponzor je državna energetska tvrtka Gazprom. Prošle je godine dobila trajnu zabranu sudjelovanja na Olimpijskim igrama. Organizacija zapravo nije organizirala olimpijski boksački turnir od Igara u Rio de Janeiru 2016. 

Ruski državni mediji su se uhvatili priče koju je plasirala IBA. Umjesto da pokrivaju natjecanja, većinom su se fokusirali na kriminal, zagađenje, smeće, imigrante, ali i na problem s Khelif. Ta je tema uskoro postala popularna na internetu. Britanske novinske kuće, J.K. Rowling i desničarski političari poput Donalda Trumpa kritizirali su pobjedu boksačice.

Prošlog su tjedna, prema analizi tvrtke PeakMetrics, korisnici X-a objavljivali o Khelif desetke tisuća puta na sat. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.