Kako pomoći ljudima koji bi mogli biti suicidalni

Ilustracija: 123rf

SAMOUBOJSTVA poznatih svjetskih osoba, gastro-putopisca Anthonyja Bourdaina i modne dizajnerice Kate Spade, navode na pitanje - kako pomoći ljudima koji bi mogli biti suicidalni?

>> Anthony Bourdain počinio samoubojstvo

>> Slavna dizajnerica pronađena mrtva, ubila se na užasan način

Bourdain se objesio u hotelskoj sobi u Francuskoj, dok si je Spade također vješanjem oduzela život u svom stanu u New Yorku u utorak. Imali su sve - bogatstvo, ugled, hrpu prijatelja, no svejedno su si odlučili oduzeti život.

Godišnje si život oduzme oko milijun ljudi

Samoubojstvo je 2015. bilo deseti vodeći uzrok smrti u SAD-u, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Stope samoubojstava povećavaju se svake godine, a godišnje se ubije oko milijun ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se svakih 40 sekundi netko ubije, piše CNN.

Kako prepoznati osobu koja bi mogla biti suicidalna?

Znakovi koji upozoravaju da s osobom nešto nije u redu su promjene ličnosti - odmak od uobičajenog ponašanja poput tuge, povučenosti, nervoze, umora ili bezvoljnosti.

Nadalje, drastične promjene poput nemogućnosti koncentracije na svakodnevne obaveze, promjene u spavanju i prehrambenim navikama, gubitak interesa za prijatelje i uobičajene aktivnosti, stalna zabrinutost te izraziti osjećaji krivnje, srama ili mržnje prema sebi također su znakovi suicidalnih misli.

Razgovarate li s osobom koja se osjeća depresivno ili razmišlja o samoubojstvu:

Nemojte obećavati da ćete to držati u tajnosti.
Postavljajte pitanja i nemojte nuditi odgovore.
Slušajte bez davanja savjeta.
Ne osuđujte.
Pitajte što joj je ranije pomagalo kako bi joj omogućili da sama pokuša smisliti rješenje.
Pomozite joj pronaći stručnu pomoć.
Ponudite da ćete je otpratiti do stručnjaka.
Pripremite se na to da će možda reagirati ljutito ili se povući.

Za početak, osoba bi se trebala obratiti svom liječniku opće prakse. Ako se radi o kriznoj situaciji, može se obratiti Centru za krizna stanja i prevenciju suicida KBC-a Rebro na broj 01 2421 603.

Za emocionalnu potporu moguće se obratiti udruzi Životna linija na broj 0800 123 123, Telefonu za psihološku pomoć/psihološkom centru Tesa na broj 01 4828 888 i Plavom telefonu  na 01 4833 888.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.