Kako se otac Tuđmanove privatizacije drastično predomislio u arbitraži koju je Hrvatska izgubila

Foto: FAH

MAĐARSKI Mol u četvrtak je preko Budimpeštanske burze objavio dijelove odluke arbitražnog suda u Ženevi u sporu kojem su pobijedili Hrvatsku, prema kojima se čini da je hrvatski akademik Jakša Barbić drastično promijenio svoje nekadašnje stavove.

>>Jakša Barbić, otac Tuđmanove privatizacije koji je smjestio Hrvatskoj

U Ženevi je odbačena hrvatska tužba kojom se pokušavalo dokazati da su mađarskoj kompaniji upravljačka prava nad Inom predana zato što je Mol podmitio bivšeg premijera Sanadera.

Jedan je detalj posebno zanimljiv. Naime, u presudi se odbacuje teza da su izvršni direktori nadređeni upravi Ine. Zaključuje se da zaista vode svakodnevno poslovanje što arbitražnom vijeću nije sporno.

Kako je Barbić govorio 2009. godine: To je protuzakonito

Izgleda je da je stav arbitražnog vijeća o tome da izvršni direktori ne upravljaju Inom podržao i hrvatski predstavnik, Jakša Barbić, kojeg je tamo imenovala vlada i koji je, prema izvorima Nacionala, i sam glasao za mađarsku stranu.

Isti taj pravni stručnjak 2009. godine upozoravao je kako je Inin odbor izvršnih direktora formiran protuzakonito, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, te da ne može imati izvršne ovlasti.

Izvršnim direktorima zaobilaze se hrvatski članovi uprave

Upravo je u Sanaderovo vrijeme dogovorena ta shema, preko koje Mađari zaobilaze hrvatske članove uprave. Izvršne direktore imenuje uprava, koju čine tri mađarska i tri hrvatska člana, s time da glas predsjednika uprave, Zoltána Áldotta, vrijedi dvostruko. Drugim riječima, hrvatska vlada nema mogućnost imenovanja izvršnih direktora.

O načinu kako su Mađari preoteli upravljanje Inom govorili su svjedoci na suđenju Ivi Sanaderu. Hrvatski predstavnik u upravi Ine Davor Mayer objašnjavao je kako uprava zapravo ne upravlja. Kompanijom upravlja predsjednik uprave kojeg bira Mol uz izvršne direktore i operativnu kontrolu Mađara. Tako hrvatski članovi uprave nemaju ni uvida u cijenu nafte koja se kupuje na stranom tržištu i prodaje na domaćem.

>>Mađari se hvale kako su ogulili Hrvate, a naša vlada i dalje šuti o troškovima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.