Kako je Xijev autoritet postao neupitan, a njegova moć bez premca

Foto: EPA

MALO tko je mogao predvidjeti da će Xi Jinping postati najveći kineski vođa kroz mnoga desetljeća, a sada je spreman prihvatiti povijesni treći mandat na čelu Komunističke partije. Prije deset godina malo se znalo o Xiju osim činjenice da je bio "princ" jer mu je otac bio jedan od revolucionarnih vođa, piše BBC.

Njegovo mu je podrijetlo pomoglo pridobiti potporu partijskih starješina, što je bilo presudno za uspon na vlast unutar kineske Komunističke partije, jer su spomenuti čelnici često imali politički utjecaj čak i nakon umirovljenja.

"Xijev autoritet neupitan, a njegova moć bez premca"

"Prije njegova uspona, Xi Jinpinga se smatralo osobom koja je spremna na kompromis sa svima", rekao je Joseph Fewsmith, stručnjak za politiku kineske elite na Sveučilištu u Bostonu.

No 10 godina kasnije čini se da je Xijev autoritet neupitan, a njegova moć bez premca. Kako se to dogodilo? Mao Zedong, utemeljitelj komunističke Kine, jednom je rekao: "Politička moć proizlazi iz puščane cijevi."

Nakon uspostave Narodne Republike Kine 1949. godine Mao se pobrinuo da partija, a ne država, kontrolira Narodnooslobodilačku vojsku. Od tada je lider Komunističke partije ujedno i predsjednik Centralne vojne komisije.

Xi je imao više sreće od svog prethodnika Hu Jintaoa jer je odmah postao predsjednik Centralne vojne komisije i nije morao gubiti vrijeme na uklanjanje opozicije unutar oružanih snaga.

Najšokantnija epizoda dogodila se 2014. i 2015. godine, kada su bivši potpredsjednik Centralne vojne komisije Xu Caihou i bivši general Guo Boxiong optuženi za korupciju.

"Već su bili umirovljeni kad je pala sjekira, ali Xijeva sposobnost da ih ukloni smanjila je dugotrajni utjecaj bivšeg kineskog vođe Jianga Zemina u vojsci. Također je poslao snažan signal sadašnjim vojnim časnicima da nitko tko se opire Xijevoj kontroli nije imun na posljedice", rekao je Joel Wuthnow, viši suradnik na Sveučilištu nacionalne obrane koje financira Pentagon.

Apsolutna lojalnost Xiju

Xi je 2015. godine revidirao strukturu vojske. Ukinuo je četiri vojna stožera i zamijenio ih s 15 manjih agencija. Nova struktura omogućuje Centralnoj vojnoj komisiji da izdaje naredbe izravno raznim rodovima vojske, uključujući čak i financijske revizore, koji sada moraju odgovarati izravno komisiji, ističe Wuthnow.

Iznad svega toga je inzistiranje na apsolutnoj lojalnosti Xiju, nešto što se još uvijek naglašava. U rujnu su službene novine Narodnoslobodilačke vojske objavile članak u kojem se naglašava da je Centralna vojna komisija zapravo vrhovno zapovjedništvo.

"Poruka pomaže suprotstaviti se svakoj tendenciji da se razvije lojalnost prema višim generalima koji bi se jednog dana mogli suprotstaviti Xiju. Lojalnost partiji znači kako se od vojske očekuje da izvrši sve naredbe kako bi partija, a posebno Xi, ostala na vlasti", rekao je Timothy Heath, obrambeni istraživač u američkom think-tanku RAND.

Nakon što uperite puščanu cijev bitno je staviti nož - unutarnji sigurnosni uređaj - za potpunu kontrolu.
Dvije godine nakon što je Xi došao na vlast, vlasti su potvrdile uhićenje "tigra", bivšeg šefa unutrašnje sigurnosti Zhou Yongkanga, zbog korupcije. Bio je blisko povezan s Bo Xilaijem, još jednim "knezom" koji je bio Xijev suparnik.

Istraga je izazvala politički šok jer je pogazila nepisano pravilo da članovi Stalnog odbora Politbiroa, najmoćnijeg partijskog tijela, neće biti podvrgnuti kaznenom kažnjavanju.

"Xi Jinping se pokazao kao nemilosrdno briljantan političar koji se strpljivo probijao kroz sustav prije nego što je iskoristio svoj trenutak za vladanje", rekao je Neil Thomas, viši kineski analitičar Eurasia Groupa, te dodao:

"Starješine Komunističke partije koje su podržavale Xijev uspon vjerojatno su bile iznenađene brzinom i razmjerom njegovog osvajanja vlasti."

Antikorupcijska kampanja za uklanjanje političkih suparnika

Promatrači kažu da se Xijeva prepoznatljiva antikorupcijska kampanja također koristi za uklanjanje njegovih političkih suparnika i drugih frakcija unutar partije. U prošlom desetljeću antikorupcijska tijela istraživala su više od 4.7 milijuna ljudi.

"U posljednje dvije godine Xi je dodatno očistio službu sigurnosti koja je podržavala njegov uspon na vlast. Sada sigurnosne agencije vode gotovo isključivo dužnosnici koji dijele prošlost s Xijem i kojima on vjeruje", rekao je za BBC Victor Shih, politolog s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu.

Xi je također postavio svoje lojaliste na važne regionalne pozicije, poput stranačkih tajnika u ključnim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Chongqinga.

Te su pozicije važne jer nose odgovornost za tumačenje i provedbu središnjih direktiva u gradovima s milijunima ljudi, ističe Thomas.

"Najmanje 24 od 31 stranačkog tajnika na razini provincija politički su suradnici Xija, jer su prethodno poznavali njegovu obitelj, učili s njim, radili pod njim ili radili za nekog od njegovih bliskih saveznika", kaže Thomas.

U međuvremenu su gotovo svi među 281 članom stalnih odbora u provincijama promaknuti upravo u Xijevu mandatu, pokazuju podaci Wu Guoguanga, profesora politologije na Sveučilištu Victoria u Kanadi.

Tijekom 2018. godine Xi Jinpingova misao o socijalizmu s kineskim obilježjima za novo doba upisana je u kineski ustav. Možda zvuči kao preveliki zalogaj, ali ideologija nazvana po njemu bilo je nešto što je zacementiralo Xijevo nasljeđe.

Demonstracija moći

Prije Xija, samo je predsjednik Mao imao takav utjecaj. Čak je i Deng Xiaoping, poznat kao arhitekt modernizacije Kine, imao samo "teoriju" pod svojim imenom, dok neposredni Xijevi prethodnici, Jiang Zemin i Hu Jintao, nisu imali nikakvu misao ili teoriju vezanu uz svoja imena.

Diskutabilno je što točno Xijeve misli znače, ali to nije poanta, kažu analitičari - radi se o demonstraciji moći.

"Xijeva misao prvenstveno je usmjerena na jačanje Xijevog legitimiteta i moći iznad bilo koga drugoga u partiji i zemlji. To je dio novog kulta ličnosti koji povezuje Xija ne samo s Maom nego i s najslavnijim i najuspješnijim kineskim carevima", kaže Jean-Pierre Cabestan, profesor emeritus političkih znanosti na baptističkom sveučilištu Hong Kong.

Deseci sveučilišta i institucija, uključujući prestižno Sveučilište u Pekingu i Sveučilište Tsinghua, postavili su istraživačke centre pod Xijevim imenom.

U kolovozu je ministarstvo obrazovanja predstavilo plan za promicanje misli Xi Jinpinga u nacionalnom kurikulumu. U 2019. pokrenuta je mobilna aplikacija pod nazivom Xuexi Qiangguo - u doslovnom prijevodu "Učite od Xija, ojačajte zemlju" - koja uključuje kvizove o misli Xi Jinpinga.

"Xi vjeruje da ima ispravnu ideologiju i da je svi moraju prihvatiti. Kad god je Mao zauzeo neki politički stav, svi ostali morali su stati iza njega, a danas to vrijedi i za Xija", zaključuje Andrew Nathan, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Columbia.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.