Kako su poznatom glumcu ukrali 300 tisuća dolara vrijedne "majmune"

Foto: Profimedia + Youtube

KRIPTOVALUTE su prilično inovativna pojava, koja se uz to jako brzo razvija, a pravni sustav relativno kaska za tim razvojem. Nitko zaista ne zna kako se kriptovalute pravno tretira iako se konstantno povlače novi pravni potezi prema njihovom inkorporiranju u pravni sustav, što neki iz kriptozajednice podržavaju, a drugi smatraju da je ravno herezi.

Posebno to vrijedi za NFT, non-fungible token, ili prevedeno na hrvatski - nezamjenjivi žeton. To je, tehnički rečeno, kriptografski zaštićena digitalna imovina i najčešće se koristi za razne digitalne slike, a može se koristiti za bilo kakav digitalni zapis (npr. glazba).

Sethu Greenu ukrali "majmune"

Jedna od najpopularnijih "digitalnih slika" je kolekcija Bored Ape Yacht Club, koja broji deset tisuća različitih digitalnih crteža majmuna koji izgleda kao da mu je dosadno. Jedan od ljubitelja kolekcije je poznati glumac Seth Green, kojem je ukradeno oko 300 tisuća dolara vrijednosti, među kojima je jedan "dosadni majmun" (Bored Ape Yacht Club) kojeg je Seth kupio za 200 tisuća dolara, dva "mutirana majmuna" (Mutant Ape Yacht Club) vrijedna po 40 tisuća dolara i jedna "škrabotina" (Doodles) vrijedna 28 tisuća dolara.

Njemu su sredinom prošlog mjeseca te digitalne slike ukradene tehnikom phishing, vjerojatno jer je glumac otvorio internetsku poveznicu preko koje su mu ukradeni osobni podaci, koji su iskorišteni za krađu digitalne "umjetnine".

Zbog same prirode NFT-ja, potpune pravne nereguliranosti i nikakve sigurnosti u to kakvo je to uopće vlasništvo, odnosno kakva prava proizlaze iz njega, a i zbog toga što je lopov preprodao Sethovog "dosadnog majmuna" trećoj osobi, glumac ni na koji način nije mogao vratiti svoje vlasništvo.

Osim da ga ponovno kupi od osobe koja ga je kupila od lopova. To je i učinio 6. lipnja plativši 300 tisuća dolara u kriptovaluti ethereum. To je bila tadašnja cijena u dolarima za 165 ethereuma, koliko je Seth Green platio, a danas zbog nedavnog pada vrijednosti svih kriptovaluta iznosi manje od 190 tisuća dolara.

Zbog krađe mu je bila u opasnosti i serija na kojoj je radio, u kojoj je glavnu ulogu trebao glumiti lik s "digitalnog crteža" NFT-ja koji je Seth Green kupio, a prema terminima "ugovora", koji imaju sve uvjete da budu legalni, ali ne nužno jer ih pravo kao takvo još ne spominje, gubitkom NFT-ja "digitalnog crteža" Bored Ape automatski je izgubio i pravo da ga koristi kao predložak za seriju.

Ako ste zbunjeni, ne brinite se, niste sami. To je zbog toga što je cijela situacija s NFT-jem nužno zbunjujuća, od samog koncepta NFT-ja do pitanja što točno osoba koja kupi NFT posjeduje i je li sve to legalno u klasičnom smislu.

Što su NFT-jevi?

Sam koncept non-fungible tokens (NFT) pomalo je zbunjujući. Kupovinom se stječe pravo nad specifičnim digitalnim zapisom, najčešće digitalnom slikom, ali može se raditi o bilo kakvom digitalnom zapisu, poput glazbe.

"Non-fungible" znači da je nezamjenjiv, odnosno da je svaki unikatan, za razliku od kriptovaluta poput bitcoina, koje su zamjenjive. Jedan bitcoin vrijedi točno onoliko koliko vrijedi drugi bitcoin u određenom trenutku. Tu stvari postaju pomalo zbunjujuće.

Većina NFT-jeva su unikati, ali mogu postojati NFT-jevi koji imaju više vlasnika. Takvi se zove frakcijski NFT-jevi, što znači da jedan NFT može imati 100 kopija sa sto različitih vlasnika. Razlog tome je to što vlasništvo nad NFT-jem nije vlasništvo u klasičnom smislu jer se samo radi o vlasništvu nad jednim specifičnim digitalnim zapisom. Ali nitko ne može zabraniti drugim ljudima da kopiraju nekakvu sliku i koriste je kada, gdje i kako žele.

Primjerice, postoji 10 tisuća različitih Bored Ape NFT-jeva, ali je svaki posebna slika koja je dio šire kolekcije. Netko tko je vlasnik jednog Bored Ape NFT-ja, kao što je Seth Green, ne može zabraniti drugoj osobi da kopira samu sliku i koristi je kako želi. Vlasnici posjeduju originalni NFT, originalni digitalni zapis, a njihovo vlasništvo se zapisuje blockchain tehnologijom, koja je baza i kriptovaluta.

Vlasništvo nad NFT-jem tako nema inherentno pravno značenje i ne daje nužno autorska prava, prava intelektualnog vlasništva ili druga zakonska prava nad pridruženom digitalnom datotekom. On ne ograničava dijeljenje ili kopiranje pridružene digitalne datoteke i ne sprječava stvaranje NFT-jeva koji upućuju na identične datoteke.

"Pametni ugovori", kojima se dokazuje vlasništvo NFT-ja, tehnički imaju sve nužne karakteristike valjanog ugovora. No ipak uglavnom ne postoji nikakva pravna regulacija kojom bi se nepobitno moglo dokazati vlasništvo na sudu niti su NFT-jevi klasično vlasništvo jer im nedostaje puno prava koja u klasičnom smislu proizlaze iz vlasništva kako ga pravo poznaje.

Ne postoji ni pravna praksa pa se još uvijek radi o dosta mutnom području s pravne strane, a stručnjaci za pravo nisu sigurni na koji način uopće u pravni sustav država uključiti NFT-jeve, kako ih definirati i kako zaštititi vlasništvo. Zbog toga su prevare, krađe i općenito kriminal na tržištu NFT-jeva raširene pojave, a žrtva jedne bio je i poznati glumac Seth Green.

Ostao bez serije pa morao otkupiti "majmuna" koji mu je ukraden

Glumac je vlasnik (iako vlasništvo nad NFT-jevima nije sasvim pravno regulirano) 129 različitih NFT-jeva, među kojima se osim digitalnih slika nalaze i NFT-jevi vezani za računalne igre. To je posebna vrsta koja daje pravo vlasništva nad nekom stvari u određenoj računalnoj igri.

Primjerice, jedna od tih igara je Axie Infinity, koja je slična planetarno popularnoj franšizi Pokemon. U njoj vlasnici skupljaju digitalne "ljubimce" kojima se bore i izvršavaju druge radnje u igri. Ti ljubimci se kroz igru razvijaju, može ih se prodavati i kupovati ili se samom igrom mogu "zarađivati" kriptovalute, koje se kasnije mogu pretvoriti i u obični novac.

Seth Green je početkom svibnja izgubio četiri NFT digitalna crteža ukupno vrijedna oko 300 tisuća dolara. Točnije, ukrali su mu ih hakeri. To samo po sebi nije nekakva novost jer su od početka ove godine na razne načina ukradeni milijuni dolara vrijednosti NFT-jeva.

Slučaj Setha Greena bio je specifičan jer je on na temelju jednog NFT-ja koji mu je ukraden, Bored Ape Yacht Club broj 8398, stvarao seriju White Horse Tavern. Majmun, koji je na slici NFT-ja koji je Seth Green kupio, trebao je biti glavni lik serije, a glumac ga je nazvao Fred Simian.

Prema ugovoru o prodaji Bored Ape NFT-jeva, kupnja daje pravo vlasniku da određeni lik prikazan na NFT-ju koristi u druge svrhe, primjerice za stvaranje serija ili drugih umjetničkih derivata iz samog NFT-ja. Tehnički je Seth Green ostao bez prava da koristi svog "majmuna" za snimanje serije čim su mu ga hakeri ukrali.

Haker je brzo prodao ukradenog "majmuna", što je standardna procedura da se sakrije trag. Kako je svaka transakcija javna, Seth Green je ubrzo preko Twittera zamolio profil DarkWing84 koji ga je kupio od lopova da mu se javi. To je pokrenulo brojne šale na račun događaja, ali i raspravu o samom tržištu NFT-jeva koje nitko ne nadzire i na kojem su krađe redovita pojava.

Na kraju je otkupio vlastiti ukradeni NFT za 300 tisuća dolara, što je za 100 tisuća više od vrijednosti po kojoj ga je on kupio. Serija je spašena.

Apsolutna sloboda, ali i apsolutna nesigurnost

Oko samih NFT-jeva ne postoji konsenzus radi li se o običnoj prevari ili revolucionarnom modernom tržištu digitalnih umjetnina. Iako se kupuju takozvanim "pametnim ugovorima", koji koriste blockchain trgovinu, a sadrže sve važne odrednice valjanog ugovora, činjenica je da još nijedan pravni sustav na svijetu nije regulirao NFT.

Sam koncept vlasništva i prava koja proizlaze iz tog vlasništva je dosta nesigurno područje kod NFT-jeva, neki mogu davati jedna prava koja drugi ne daju. Posebno je to slučaj kod onih vrsta koje imaju više vlasnika istog NFT-ja, točnije u naravi isti NFT (npr. ista digitalna slika) može imati nekoliko verzija od kojih svaka ima zasebnog vlasnika.

Ukratko, radi se o pravno jako nesigurnoj stvari za koju ni pravni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću tvrditi na koji način će se uvrstiti u standardno pravo. Kao takvi su trenutno sasvim neregulirani, što je za neke ljude ideal slobode, ali istodobno "vlasnike" ostavlja na milost i nemilost krađa, hakiranja i prevara.

Seth Green to je naučio na teži način. Svi koji se žele baviti NFT-jevima to čine na vlastitu odgovornost i moraju biti svjesni da nema apsolutno nikakve pravne zaštite za bilo kakve transakcije koje se obavljaju na NFT tržištu.

Svakako je zanimljivo promatrati kako će se sve razvijati, ali je sigurno da sadašnje stanje i pravila neće ostati zadugo. Među trenutno najvećim nedostacima tržišta NFT-jeva, ili pogodnosti, ovisno o kutu gledanja, jest njegova nereguliranost - širok prostor za prevare, krađe i pranje novca.