Kako su uspjeli: SAD - zemlja useljenika koja je postala globalna sila

Kip slobode Foto: 123rf

SAD ima tehnološki najmoćniju ekonomiju svijeta s BDP-om po stanovniku od oko 60 tisuća dolara. Američke kompanije predvode tehnološki napredak u mnogim područjima: ICT-ju, farmaciji, medicini, zrakoplovstvu i vojnoj industriji.

Pragmatizam i fleksibilnost

Pragmatizam i fleksibilnost Amerikanaca rezultirali su neuobičajeno dinamičnom ekonomijom. Promjena - bilo da je nastala tehnološkim inovacijama ili rastom međunarodne trgovine - konstanta je američke ekonomske povijesti.


source: tradingeconomics.com

Rezultat toga je da se nekad ruralna poljoprivredna zemlja transformirala u tehnološkog lidera svijeta. Sektor usluga znatno je ojačao u odnosu na tradicionalne proizvodnje. Masovnu proizvodnju zamijenile su specijalizirane industrije. Fleksibilna i visokokvalificirana radna snaga jedan je od temeljnih faktora ekonomskog uspjeha zemlje.

SAD vjeruje u slobodno tržište

Amerikanci snažno vjeruju u slobodno tržište. Ekonomiju u najvećoj mjeri određuju tržišni odnosi, odnosno odluke privatnih osoba i tvrtki, a isto tako javni sektor na saveznoj i na razini država robe i usluge kupuje od privatnog sektora. Američke tvrtke uživaju fleksibilniji regulatorni okvir za poslovanje od većine ostatka svijeta, u pogledu radnih odnosa, financiranja i uvođenja novih proizvoda na tržište.


source: tradingeconomics.com

Snažan poduzetnički duh koji je prisutan još iz kolonijalističkog doba, kada su prvi doseljenici iz Europe stigli na sjevernoamerički kontinent, pokreće SAD i danas. Dobar primjer tog poduzetničkog duha je Silicijska dolina u Kaliforniji, u kojoj su nastale brojne danas globalno prisutne visokotehnološke kompanije, poput Googlea, koje nisu pridonijele samo razvoju SAD-a nego cijelog svijeta.

Razvijeno tržište kapitala

Naravno, za pokretanje posla potreban je novac, a SAD je tu u prednosti u odnosu na mnoge druge zemlje svijeta jer ima razvijen financijski sustav koji omogućava jednostavan pristup kapitalu. Brojni privatni investitori i venture capital fondovi daju podršku razvoju kompanija, a tu je i oko sedam tisuća malih banaka koje pružaju financiranje poduzetnicima na lokalnoj razini.

SAD ima najbolja sveučilišta na svijetu i dobru povezanost akademske zajednice i privatnog sektora koja omogućuje transfer znanja. Odlični uvjeti rada privlače talente iz cijelog svijeta koji nerijetko ostaju u SAD-u.


source: tradingeconomics.com

Stanovništvo SAD-a se povećava, trenutno ima oko 326 milijuna stanovnika, a za očekivati je da će ta brojka i dalje rasti jer Amerika privlači ljude iz cijelog svijeta. Rastuća populacija znači i mlađu i fleksibilniju radnu snagu, što pogoduje ekonomskom razvoju, a također postoji i velika mobilnost unutar SAD-a tako da nekome nije problem otići za poslom na drugi kraj zemlje.

Prema podacima OECD-a, izdaci američke vlade na federalnoj, državnoj i lokalnoj razini iznose 38 posto BDP-a, dok je ta brojka u Njemačkoj 44 posto, u Italiji 51 posto te u Francuskoj 57 posto. Viša razina državne potrošnje u drugim zemljama podrazumijeva veće porezno opterećenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.