Kako zaštititi sebe i imovinu tijekom olujnih nevremena?

Foto: Igor-Soban_PIXSELL

NEVREMENA s olujnim vjetrovima, tučama, obilnim oborinama i poplavama koja su posljednjih tjedana pogodila Hrvatsku s klimatskim bi promjenama mogla postati učestalija.

To znači da ćemo im se morati prilagoditi, odnosno da ćemo morati naučiti živjeti s njima uz poduzimanje potrebnih mjera, kako na nacionalnom tako i na individualnom nivou.

U takvim okolnostima nije na odmet podsjetiti se što je sve moguće poduzeti kako bismo zaštitili vlastiti život i vrijednosti.

Ovdje ćemo iznijeti niz uputa unatoč tome što su mnoge od njih zdravorazumske i vjerojatno svima poznate.

Priprema prije grmljavinskog nevremena

Ako živite na području sklonom grmljavini, a nemate gromobran, razmislite o njegovu instaliranju.

Pred početak nevremena provjeravajte vremensku prognozu i upozorenja stručnjaka. Postoje i radarske i satelitske karte koje možete pratiti kako biste točnije znali procijeniti kada će nevrijeme stići u područje u kojem živite.

Imajte uvijek spremne svijeće, baterijske svjetiljke i radio s baterijama kako biste bili pripremljeni u slučaju nestanka struje.

Spremite važne telefonske brojeve, uključujući broj hitne pomoći i vatrogasaca kako biste prijavili eventualne probleme s električnom energijom.

Razmislite o tome da u nekoj osiguravajućoj kući osigurate svoju imovinu – kuću, posjed, usjeve i automobil od posljedica nevremena.

Što činiti tijekom grmljavinskog nevremena?

Ostanite u kući i izbjegavajte izlazak na otvoreno tijekom grmljavine.

Izbjegavajte korištenje vode tijekom grmljavine, posebno tuširanje ili kupanje, kako biste se zaštitili od mogućih udara groma preko vodovodnih cijevi koje su u mnogim građevinama još uvijek metalne.

Ako ste tijekom grmljavine u automobilu, izbjegavajte parkiranje ispod stabala ili električnih stupova.

Ako ste na otvorenom, potražite zaklon u nekom zatvorenom prostoru.

Ne koristite telefone sa žicama tijekom grmljavine. Ako morate komunicirati, koristite mobilni telefon, no pripazite da ga ne koristite dok je spojen na punjenje.

Izbjegavajte plivanje ili boravak na otvorenom vodenom prostoru tijekom grmljavine.

Zaštita električnih uređaja

Tijekom grmljavinskog nevremena važno je poduzeti određene mjere u vezi s električnim aparatima kako biste ih zaštitili od oštećenja uzrokovanih prenaponima i udarima groma.

Ako očekujete grmljavinu ili ako čujete grmljavinu u blizini, isključite sve električne uređaje i kućanske aparate iz utičnica. To uključuje računala, televizore, kućanske aparate, igraće konzole, mikrovalne pećnice, perilice za rublje i posuđe, hladnjake, tostere i sve ostale uređaje koji su priključeni na struju. Isključivanjem uređaja sprječavate da budu izloženi prenaponima koji se mogu pojaviti tijekom grmljavine, čime smanjujete rizik od oštećenja elektronike i električnih komponenti.

Što nakon nevremena?

Pričekajte da prođe opasnost od grmljavine prije nego što izađete iz skloništa.

Provjerite eventualna oštećenja na svojoj kući ili imanju i moguće probleme s električnom energijom. Ako primijetite oštećenja na električnim linijama ili kući, držite se podalje od njih i odmah obavijestite lokalne vlasti ili dobavljača električne energije.

Ako je nestala struja, nazovite dobavljača električne energije kako biste prijavili problem i saznali o vremenu očekivanog obnavljanja opskrbe.

Kako zaštititi auto od tuče?

Zaštita automobila od tuče može biti izazovna, no postoje neke mjere koje mogu smanjiti rizik od oštećenja.

Ako ste kod kuće ili u blizini zgrade tijekom tuče, parkirajte automobil u garaži ili ispod nadstrešnice.

Ako nemate garažu, potražite zaklon u nekoj javnoj garaži ili pod nekom strehom ili stablom koje može pružiti određenu zaštitu.

Postoje posebni prekrivači za automobile koji su dizajnirani da pruže zaštitu od tuče. Izrađeni su od otpornih materijala koji mogu apsorbirati udarce tuče i smanjiti rizik od oštećenja na površini automobila. Cijena na internetu značajno varira, a kreće se od 100-tinjak do 500-tinjak eura.

Ako vam je prekrivač preskup, ili ga niste stigli nabaviti, možete upotrijebiti deke ili poplune.

Ako se zateknete na cesti tijekom tuče, potražite sigurno mjesto za parkiranje, poput benzinske stanice, trgovine ili pod nadvožnjakom, kako biste se zaštitili od tuče. Pritom nastojte ne ugrožavati promet.

Ako se nađete u vožnji tijekom tuče, smanjite brzinu i povećajte razmak između vašeg automobila i vozila ispred vas kako biste izbjegli sudare i minimizirali mogućnost oštećenja od tuče.

Kako se zaštititi od posljedica jakih vjetrova?

Ako živite na području sklonom jakim vjetrovima, važno je provjeriti i osigurati da je krov vaše kuće dobro ojačan i čvrsto pričvršćen. Provjerite krovne crjepove, oluke i sve ostale dijelove krova kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju.

Ako imate vanjski namještaj na terasi ili u vrtu, pobrinite se da je dobro pričvršćen kako ne bi letio ili se oštetio tijekom jakih vjetrova ili tuče. Ako je moguće, privremeno pohranite vanjski namještaj unutar zatvorenog prostora dok traje nevrijeme.

Osigurajte da su sva vrata i prozori dobro zatvoreni i čvrsto pričvršćeni kako bi se spriječilo njihovo otvaranje ili oštećenje tijekom jakih vjetrova. Ako imate rolete ili daske za zaštitu prozora, koristite ih kako biste dodatno ojačali zaštitu.

Redovito obrezivanje stabala i grmlja može smanjiti rizik od lomljenja grana ili padanja stabala tijekom jakih vjetrova. Osigurajte da nema stabala ili većih grana koje bi se mogle slomiti i ugroziti vašu imovinu.

Ako očekujete snažan vjetar, pokušajte parkirati svoje vozilo na sigurno mjesto, daleko od stabala, električnih stupova i drugih potencijalnih opasnosti.

Ako imate pokretnu imovinu, poput ljestava, koševa za smeće ili suncobrana, osigurajte ih kako ne bi letjeli ili se oštetili tijekom olujnih vjetrova.

Slušajte vremenske prognoze i upozorenja: budite informirani o vremenskim prognozama i upozorenjima kako biste se mogli pripremiti i poduzeti potrebne mjere zaštite.

Ako su najavljeni ekstremni vjetrovi, preporučuje se da ostanete unutar zatvorenog prostora dok nevrijeme ne prođe.

Kako se zaštititi i pripremiti za poplave?

Ako živite na području sklonom poplavama, razmislite o uplaćivanju osiguranja. Standardno osiguranje za kuće obično ne pokriva štete od poplava.

Ako vaša kuća ima prošlost poplava, razmislite o postavljanju prepreka koje će je zaštititi od poplava, poput pokretnih branika za vrata i prozore ili pokretnih prepreka za zaštitu temelja kuće koji mogu spriječiti ulazak vode.

Redovito provjeravajte i čistite odvodne sustave, uključujući oluke i kanalizacijske cijevi. To će osigurati da voda nesmetano otječe i smanjiti rizik od poplava.

Ako je najavljena poplava, izbjegavajte boravak u poplavnim područjima. Ne prelazite mostovima preko poplavnih rijeka i potoka, jer to može biti vrlo opasno, o čemu svjedoči urušavanje mosta ispred automobila u Sloveniji u olujnom nevremenu u petak.

Ako očekujete poplave, sklonite važne dokumente, poput osobnih isprava, osiguranja, medicinskih zapisa i financijskih dokumenata, na sigurno mjesto kako biste ih zaštitili od oštećenja.

Također sklonite sav namještaj, uređaj i druge vrijednosti na povišeno, po mogućnosti na viši kat.

Ako živite u području sklonom poplavama, razvijte plan evakuacije za sebe i svoju obitelj. Unaprijed odredite sigurno mjesto na koje ćete se moći povući u slučaju evakuacije.

Ako su izdane upute ili naredbe za evakuaciju, slijedite ih pažljivo i odmah se povucite na sigurno mjesto.

Dodatne upute hrvatskih službi

Hrvatske su službe objavile dodatne upute za moguće poplave:

- pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora)

- budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije

- ako nadležne službe pozovu na žurnu evakuaciju, odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja

- ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće

- isključite glavne izvore struje, plina i vode

- ako ste na otvorenom, udaljite se od mjesta ugroženog poplavom

- izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode

- ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom

- ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije, odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto

- pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno

- ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja, ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći

- ako možete, povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje

- slušajte obavijesti na televiziji i radiju

- nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.