Kandidatkinja stranke Pametno: Izmještanje brodova iz splitske Gradske luke je loše

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

KANDIDATKINJA za gradonačelnicu Splita stranke Pametno za Split i Dalmaciju Kristina Vidan usprotivila se zamislima da se dio brodskog prometa za prijevoz kamiona premjesti iz Gradske luke u Sjevernu luku jer bi to negativno utjecalo na brodsku povezanost otoka sa Splitom.

"Hrvatska flota nema trajekte za prijevoz samo kamiona, a postojeća flota je namijenjena za prijevoz kamiona, vozila i putnika te bi izmještanje prometa iz Gradske u Sjevernu luku negativno utjecalo na kvalitetu brodske povezanosti otoka sa Splitom i tome ćemo se usprotiviti", rekla je u četvrtak Vidan.

"To je loše za migraciju stanovništva"

Podsjetila je kako je vlada RH pokrenula strateški projekt izgradnje trajektne luke za kamionski prijevoz u Sjevernoj luci u Splitu te upozorila kako u tomu ima rizika.

"Ako ne misle nabavljati novu flotu (samo za kamionski prijevoz), a to sada nije izvjesno, onda će se vjerojatno dio sadašnje flote koja osim kamiona prevozi vozila i putnike, preusmjeriti u Sjevernu luku, a mi smatramo da je to loše rješenje i nepovoljno će utjecati na svakodnevnu migraciju stanovništva između otoka i Splita u oba smjera", kazala je Vidan.

"Gužve traju samo dva mjeseca"

Po njenom tumačenju, usmjeravanje kamionskog prijevoza u Sjevernu luku radi rasterećenja gužvi oko Gradske luke zvuči lijepo, ali, kako je rekla Vidan, gužve su samo dva mjeseca u godini tijekom turističke špice, a ostalih deset mjeseci nisu te bi se premještanje dijela brodskog prometa iz Gradske u Sjevernu luku negativno odrazilo na promet putnika između otoka i Splita.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Splita stranke Pametno za Split i Dalmaciju Mariana Bucat je upozorila i kako bi izmještanje dijela prometa iz Gradske u Sjevernu luku produžilo brodsko putovanje između Splita i otoka Brača, Šolte, Hvara i Visa za više od pola sata. Ti otoci, kako je rekla, funkcioniraju kao udaljeni dijelovi Splita te bi to produženje brodskog putovanja bilo nepovoljno za stanovnike tih otoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.