Kaptol odgovara Indexu: Krštenje je nemoguće poništiti, čak i ako vas netko krsti silom!

"U KATOLIČKOJ crkvi sakrament krštenja nosi trajni biljeg i ne može se brisati ili poništiti. Jedini izuzetak od toga je da se krštenje proglasi nevaljanim, ako nije izvršeno onako kako Crkva to čini", rekao je za Index glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić te je dodao da stvari s krštenjem nisu jednake kao sa ženidbom koja se pod nekim uvjetima može proglasiti ništavnom.

Za razliku od Katoličke crkve u Hrvatskoj koja je jasna da se krštenje ne može poništiti, Englez John Hunt uspio je od engleske Anglikanske crkve "izvući" da na njegov dokument o krštenju "nalijepe" papirić u kojemu stoji da se on "odkrstio", to jest da je poništio krštenje.

"Krštenje se može proglasiti nevaljanim i ako prisilno dovedete čovjeka na krštenje"

Hunta su krstili kada je imao pet mjeseci, a već je sa 11 godina "izgubio" vjeru u Boga. Tvrdio je da nije mogao pristati na krštenje, jer je imao pet mjeseci. I hrvatska praksa je da se djeca krste kao bebe te niti kod nas oni ne mogu pristati na krštenje. Time se i broj katolika u Hrvatskoj povećava, dok onih koji su zaista i pravi vjernici ima mnogo manje od službenih brojeva Crkve.

"Krštenje se može poništiti ako nije pravilno izgovorena molitva te ako nije učinjeno s vodom koja je najvažnija kod tog sakramenta. Krštenje se može proglasiti nevaljanim i ako prisilno dovedete čovjeka da se krsti", rekao je Ancić te dodao kako dovođenje novorođenčeta koje ne može reći da ne želi primiti sakrament ne spada u ovu kategoriju.

Taksa koju "ubire" Crkva za sakramente nije naplaćivanje, jer se oni nikako ne mogu kupiti

Crkva tvrdi i kako se niti jedan sakrament ne može kupiti niti naplatiti. "Krštenje niti bilo koji drugi sakrament se ne naplaćuje. Takse koje postoje ne vode se kao naplaćivanje sakramenata, a  visinu tih taksa određuju biskupije. Sakrament kao sakrament  ničim se ne može platiti niti kupiti", kazao je Ancić tvrdeći kako onaj iznos koji svećeniku daju roditelji nakon krštenja nije plaćanje.

Katolička crkva tako vrlo čvrsto štiti tradicionalan način da roditelji krste svoju djecu koja poslije toga ne mogu osporiti dobivanje tog sakramenta, jer im se ne priznaje to što nisu bili svjesni da ga dobivaju. I državni proračun gubi ovim "napuhavanjem" broja vjernika koji ne mogu osporiti svoj ulazak u Crkvu, jer država iznos koji daje vjerskim zajednicama određuje i po broju "sljedbe".

I.Kristović
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.