Katastrofa u Meksičkom zaljevu: Bušotina će biti zatvorena do kraja mjeseca?

BUŠOTINA Deepwater Horizon ispred obale Louisiane u Meksičkom zaljevu mogla bi biti zatvorena do kraja srpnja, izvijestio je danas BP, koncesionar bušotine. The Wall Street Journal prenosi kako je izvršni direktor BP-a Bob Dudley kazao kako bi do kraja mjeseca, točnije između 20. i 27. srpnja, moglo doći do dubinskog zatvaranja bušotine ubacivanjem velikih količina mulja i betona kroz usporednu bušotinu koja je pri završetku.

Još jutros je nacionalni zapovjednik incidenta s naftnom mrljom, admiral Obalne straže Thad Allen, ponovio Vladinu procjenu da će bušotina biti zatvorena do sredine kolovoza. Tvrdio je kako će usporedna bušotina stići do glavne za sedam do deset dana, a da za proces zatvaranja muljem i blatom treba još sedam do deset dana.

Kazao je i kako su vremenske prilike na mjestu bušotine sada nepovoljne, no da bi se u iduća dva tjedna trebale popraviti, a što će omogućiti njezino zatvaranje. Usporedna bušotina je udaljena samo 60 metara od točke proboja u čeličnu cijev glavne bušotine promjera 23 cm.

Naftna mrlja raste 80 dana

Vladini znanstvenici procijenili su da iz bušotine dnevno istječe 37 do 60 tisuća barela nafte, od kojih se 27 tisuća prikuplja s dva zatvorena sustava i spaljuje na površini. Prema njihovim procjenama, u Meksički je zaljev do sada isteklo od 1,9 do 3,6 milijuna barela nafte.

Nastala je divovska naftna mrlja koja se proteže trećinom zaljeva te je zagadila više od 725 kilometra obala Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride, a u zadnje vrijeme i obale Teksasa. Nafta istječe već osamdeset dana, otkad je 20. travnja eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.