Kazališno vijeće HNK Split nije dalo otkaz Bogdaniću, traže dodatne konzultacije kod Hasanbegovića

Screenshot: HRT

KAZALIŠNO vijeće splitskog HNK nije dalo otkaz ravnatelju Baleta Dinku Bogdaniću, već će tražiti dodatne konzultacije kod ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Razrješenje sa mjesta ravnatelja Baleta, što povlači i raskid suradnje, zatražio je prošlog tjedna intendant HNK Split Goran Golovko, i to zbog novih pritužbi na njegov rad. Prijavljene su tri pritužbe, jedna se odnosi i na Bogdanićevog pomoćnika.

Kazališno vijeće: Tražit ćemo dodatno pravno mišljenje

Golovko je tražio razrješenje jer je Bogdaniću prije pola godine izrečeno upozorenje pred otkaz zbog vrijeđanja rumunjske balerine koju je nazvao "jebenom rumunjskom Cigankom". Bogdanić se ispričao, no balerina je napustila Split i Hrvatsku. Tada su otkaz za Bogdanića tražili HHO, Radničko vijeće i sindikat u kazalištu.

Kazališno vijeće večeras je kratko izvijestilo da su odlučili zatražiti dodatno pravno mišljenje Ministarstva kulture koje temeljem Zakona o kazalištu vrši nadzor nad zakonitošću rada i općih akata HNK Split. Priopćenje je potpisala predsjednica Vijeća Inga Tomić Koludrović.

Radničko vijeće: Ne žele primijeniti odredbe Zakona o radu

Predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić komentirao je situaciju oko Bogdanića.

"Kazališno vijeće pola godine izbjegava donijeti odluku o razrješenju v.d. ravnatelja Baleta tražeći svaki put nove izgovore. Uporno ne žele na ravnatelja u jednom nacionalnom kazalištu primijeniti odredbe Zakona o radu, nego pokušavaju uzletjeti do visina po kojima bi ravnatelji valjda trebali biti izvan i iznad Zakona pa zato i traže utočište u Zakonu o kazalištima i Ministarstvu kulture. To je vječni pokušaj ulančane političke, a u ovom slučaju kulturno-političke hijerarhije, da oni iz gornjeg dijela piramide ostanu kasta nedodirljivih na koje se zakoni ne trebaju primjenjivati. To im možda privremeno može uspjeti slalomom kroz niz nedorečenih odredbi Zakona o kazalištima, no pitanje je što su time učinili danas ansamblu Baleta HNK Split, a sutra i bilo kojem drugom od ansambala, ne samo splitske, nego svih kazališnih kuća", drži Santrić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.