Kerum želi prodati svoj trgovački lanac kako bi izbjegao sudbinu Peveca?

GRADONAČELNIK Splita Željko Kerum prije nekoliko je dana potvrdio kako je njegov trgovački centar Kerum na prodaju i to za 200 milijuna eura, a najavio je i kako će, ne postigne li definiranu cijenu, početi širiti kompaniju i otvoriti će nove trgovine.

No, ekonomski analitičari tvrde kako Kerum lanac prodaje zato da bi izbjegao sudbinu Peveca, jer je pritisnut dugovanjima i kreditima te smatraju da je to svakako isplativiji potez od eventualne prodaje nekretnina, koje u ovim kriznim vremenima na tržištu ne kotiraju dobro.

Viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta dr. Ivan Damir Anić potvrdio je kako je Kerumov lanac trgovina poslovao prilično dobro, ali da je prezadužen i previše oslonjen na financiranje rasta iz tuđih sredstava, zbog čega je i rizik poslovanja daleko veći.

200 milijuna eura

"Koeficijent zaduženosti (kao omjer ukupnih obveza i ukupne imovine) iznosio je kod Keruma 0,85 s povećanjem u odnosu na 2007, a smatra se da poduzetnik nije prekomjerno zadužen ako mu je koeficijent ukupne zaduženosti 0,5 ili manji", objašnjava Anić, što znači da je Kerum u dubokim dugovima.

Kerum je najavio da će za svoj trgovački lanac zatražiti cijenu od 200 milijuna eura, ali Slobodna Dalmacija prenosi kako se cijena za neku kompaniju u pravilu kreće od 40 do 60 posto ukupnih godišnjih prihoda.

Budući da su prihodi trgovačkog lanca Kerum u 2008. iznosili 1,2 milijarde kuna, njegova prodajna cijena kompanije mogla iznositi od 500 do najviše 800 milijuna kuna, što drugim riječima znači da bi najveća cijena koju bi Kerum mogao postići za svoj trgovački lanac mogla biti upola manja od one koju je istaknuo.

Politika imala štetnu ulogu?

Neki analitičari čak tvrde kako je Kerumova odluka da zapliva u političkim vodama nanijela štetu njegovom poslovnom carstvu, jer mu to, kako tvrde, oduzima previše energije. Spominje se i kako je jedan od čvrstih stupova njegovog poslovanja bila i njegova sestra Nevenka, koja je također politički angažirana uz brata, pa ni ona više nema vremena provjeravati svaki račun i sve poslovne stavke kao što je to radila do prije par mjeseci.

No neki drugi izvori bliži samom Željku Kerumu sugeriraju kako je odluku o prodaji trgovina dodatno "pogurala" i činjenica da je gradonačelnik obvezan isplatiti suprugu u aktualnoj brakorazvodnoj parnici.