Kina lansirala svoj prvi modul svemirske stanice, evo kako će ona izgledati

Screenshot: YouTube

KINA je lansirala ključni modul svoje nove svemirske stanice.

Modul Tianhe, u kojem se nalaze stambene prostorije za članove posade, lansiran je iz lansirnog centra Wenchang, a Kina se nada da će nova postaja biti završena i u funkciji do 2022. godine.

Jedina svemirska stanica koja se trenutno nalazi u orbiti je Međunarodna svemirska postaja (ISS) u čijem projektu sudjeluju Rusija, SAD, Kanada, Europa i Japan. Kina je isključena iz tog projekta, piše BBC.

ISS bi trebao prestati s radom nakon 2024. godine, što znači da bi u budućnosti kineska svemirska stanica Tiangong mogla potencijalno zamijeniti ISS, odnosno neko vrijeme biti jedini takav objekt u Zemljinoj orbiti.

Tiangong – Nebeska palača

Otkako je Sovjetski Savez prije 50 godina u orbitu poslao prvu svemirsku postaju Saljut 1, ljudi su svoje znanstvene eksperimente i promatranja provodili na ukupno 11 takvih stanica u orbiti.

Kina bi uskoro u svemiru mogla imati još jedan takav objekt - Tiangong (Nebeska palača).

Kineska svemirska postaja (CSS), čija forma nalikuje slovu T, težit će po završetku izgradnje oko 100 tona, a sastojat će se od tri glavna modula: središnjeg modula dugog 18 metara, nazvanog Tianhe (Harmonija nebesa), i dva modula za eksperimente duljine 14.4 metra, nazvana Wentian (Potraga za nebesima) i Mengtian (Sanjanje o nebesima). Moduli za eksperimente bit će trajno pričvršćeni s obje strane središnjeg modula.

Na Tianheu će u periodu od šest mjeseci moći boraviti tri astronauta. Gostujući astronauti i teretni svemirski brodovi spojit će se na središnji modul na njegovim krajevima, piše Scientific American.

Tianhe i Wentian će na vanjskom dijelu imati robotizirane ruke, a Mengtian zračnu komoru za održavanje i popravak elemenata za pokuse postavljene na vanjskoj strani stanice.

Najprecizniji svjetski satovi i najhladniji atomi

Kineska svemirska stanica je dizajnirana da radi više od 10 godina. Imat će 14 postolja veličine hladnjaka koja će služiti za znanstvene eksperimente i nekoliko onih opće namjene. Također će biti više od 50 priključnih mjesta za eksperimente koji će biti postavljeni na vanjskoj strani stanice kako bi se proučilo kako materijali reagiraju kada su izloženi svemirskim uvjetima.

Znanstvenici će na CSS-u proučavati svemirsku fiziologiju, znanost o životu, fiziku fluida, znanost o materijalima te se baviti astronomijom.

Na primjer, na postaji će se koristiti najprecizniji svjetski satovi i najhladniji atomi kako bi se istraživale teorija opće relativnosti i kvantna fizika. Satovi na CSS-u dizajnirani su s nevjerojatno niskom razinom nestabilnosti, uz samo jednu sekundu pogreške svake tri milijarde godina.

Pokusno postolje za ultrahladne atome može hladiti atome na najnižu temperaturu koja se može postići trenutno dostupnom tehnologijom. Neka postolja će biti prva takve vrste na svemirskoj stanici.

Medicinska ispitivanja: Kako bestežinsko stanje utječe na širenje raka

Stanica će također imati prostor i resurse za brojne međunarodne eksperimente. Liječnica Tricia Larose sa Sveučilišta Oslo vodit će projekt Tumori u svemiru - 31-dnevni eksperiment na CSS-u koji će, među ostalim, testirati može li bestežinsko stanje usporiti ili zaustaviti širenje raka.

Jedan od devet međunarodnih projekata Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom (CMSA) i Ureda Ujedinjenih naroda za pitanja svemira (UNOOSA) koristit će trodimenzionalne organoide matičnih stanica uzgojenih iz karcinoma i zdravog tkiva debelog crijeva istog pacijenta kako bi proučili kako mikrogravitacija utječe na mutacije DNK.

Stanici će se pridružiti i ogroman teleskop

Godinu ili dvije nakon završetka CSS-a Kina planira blizu stanice lansirati teleskop veličine Hubblea.

Kao dio CSS-a, China Sky Survey Telescope (nazvan Xuntian) imat će 300 puta veće vidno polje od svemirskog teleskopa Hubble. Znanstvenici će pomoću njega istraživati kozmologiju, strukturu materije u svemiru, znanost o galaksijama i zvijezdama, kao i tamnu tvar te tamnu energiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.