Kina napala SAD zbog Tajvana: "Jako ste pogriješili..."

Foto: Profimedia

Kina je optužila SAD za slanje "jako pogrešnog signala separatističkim snagama" koje se zalažu za neovisnost Tajvana nakon rezultata izbora u subotu u kojima je pobijedio Kini nesklon William Lai (Ching-te). 

"Snažno osuđujemo i snažno se protivimo tome te smo uputili ozbiljne prigovore američkoj strani", poručila je Kina. 

Dodali su kako se čvrsto protive da SAD "ima bilo kakav oblik službene interakcije s Tajvanom", kao i da su protiv "bilo kakvog miješanja u tajvanske poslove, pod bilo kojom izlikom". 

Zatražili su od SAD-a da se strogo pridržava načela jedne Kine. 

Što je to Blinken poručio nakon pobjede Laija

Američki državni tajnik Antony Blinken poslao je novoizabranom tajvanskom predsjedniku Williamu Laiju čestitku nakon rezultata.

Peking je tu poruku nazvao kršenjem obveze Washingtona da održava samo neslužbene veze s Tajvanom.

Lai je, podsjetimo, obećao zaštititi Tajvan od sve agresivnije Kine, ali je kazao i da se zalaže za mir. S druge strane, Peking Tajvan vidi kao svoj teritorij i žestoko se obračunava sa svakom vladom koja kaže drugačije.

Poruke čestitki novom čelniku Tajvana stizale su iz cijelog svijeta nakon izbora, uključujući i Blinkenovu. Američki šef diplomacije naglasio je partnerstvo između Taipeija i Washingtona, za koje je rekao da je ukorijenjeno u demokratskim vrijednostima.

"Radujemo se suradnji s dr. Laijom i tajvanskim čelnicima svih strana kako bismo unaprijedili naše zajedničke interese i vrijednosti", rekao je u izjavi. Blinken je također naglasio da je SAD, jedan od najvećih saveznika Tajvana, "posvećen održavanju mira i stabilnosti između dvije strane tjesnaca".

Glavni američki diplomat kazao je i da bi takva suradnja trebala "unaprijediti njihov dugogodišnji neslužbeni odnos" i biti "u skladu s američkom politikom jedne Kine". SAD priznaje i ima službene veze s Kinom, a ne s otokom Tajvanom, koji Kina vidi kao odcijepljenu pokrajinu koja će se jednog dana ujediniti s kopnom.