Kina otkrila kradljivce državnih tajni

KINA ima "uvjerljiv dokaz" da su četiri zaposlenika druge najveće svjetske rudarske kompanije krali kineske državne tajne, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje. Kako prenosi CNN, četiri djelatnika tvrtke Rio Tinto, među kojima su tri Kineza i jedan Australac, uhapšeni su pod sumnjom špijunaža i krađa državnih tajni.

Prekomorski interesi

Australac Stern Hu glavni je direktor tvrtkinog ureda u Šangaju, gdje rade svi zaposlenici."Kao što je poznato u šangajskom uredu za državnu sigurnost, tijekom pregovora o kineskoj željeznoj rudi s predstavnicima stranih rudnika ove godine, Stern Hu je prikupio i ukrao državne tajne iz Kine preko ilegalnih sredstava, uključujući i potkupljivo osoblje kineskih tvornica čelika", stoji na vladinim web stranicama.

Nadležni kineski odjeli poduzeli su akciju protiv Australca u skladu sa zakonom na snazi o uvjerljivom dokazu da je ukrao državne tajne zbog prekomorskih interesa, te time ozbiljno narušio kineske gospodarske interese i ekonomsku sigurnost. Potvrdio je to Qin Gang, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, i dodao da će Kina u skladu sa zakonom tretirati ovaj špijunski slučaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.