Kina povećava ulaganja u eurozonu

DOBRU vijest za europske zemlje odaslao je s ljetnog zasjedanja Svjetskog gospodarskog foruma kineski premijer Wen Jiabao, koji je kazao kako će "Kina nastaviti povećavati izravna ulaganja u eurozonu".

Međutim, istovremeno je zemlje suočene s krizom upozorio "da prvo pometu u svom dvorištu, jer spas neće doći s neba". Pozvao je na poduzimanje konkretnih i žurnih mjera kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize zbog koje je došlo do naglog pada cijena dionica na  burzama diljem svijeta.

Kina u posljednje vrijeme diverzificira svoj portfelj, što podrazumijeva distancu od dolara i povećanje ulaganja deviznih rezervi u imovinu iskazanu u eurima. Tijekom krize, kineski su čelnici u više navrata iskazivali povjerenje u europska gospodarstva, čija je stabilnost krucijalna i za kineski izvoz.

Kineske devizne rezerve premašuju tri bilijuna dolara, a Peking je već najavio ulaganja u Grčku, Španjolsku i Portugal. Osim toga, u tijeku su i pregovori kineskog državnog investicijskog fonda o povećanom otkupu talijanskih obveznica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.