KORONAVIRUS U SVIJETU

Kina žestoko napala SAD zbog tvita o Tajvanu

Ilustracija: EPA

KINA je u priopćenju izrazila "snažno negodovanje i odlučno protivljenje" poruci koju je na Twitteru objavilo američko izaslanstvo u UN-u u vezi s pandemijom i u kojoj "otvoreno podupire članstvo tajvanske pokrajine u UN-u".

To je "ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Kine" i taj je tvit "ozbiljno upletanje u unutarnje stvari Kine", ističe se u priopćenju kineskog diplomatskog predstavništva u Ujedinjenim narodima.

"Samo je jedna Kina u svijetu. Vlada Narodne Republike Kine jedina je zakonita vlada koja zastupa Kinu, a Tajvan je sastavni dio Kine", ističe se u priopćenju u kojemu se dodaje da se načelo jedinstvene Kine "strogo poštuje" u toj organizaciji.

"UN utemeljen da bi se svaki glas čuo"

U poruci američkog predstavništva u UN-u ističe se da je UN prije 75 godina utemeljen kako bi se "svaki glas čuo". "Zabraniti pristup Tajvana UN-u uvreda je ne samo ponosnom tajvanskom narodu nego i UN-ovim načelima", dodaje se.

Američko izaslanstvo je odmah podijelilo nekoliko poruka u kojima se ističe da je odgovor Tajvana na pandemiju bio primjer za cijeli svijet i da taj otok zaslužuje mjesto u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Veze WHO-a i Tajvana bile su napete i prije izbijanja pandemije, ali su se dodatno zategnule u posljednja tri mjeseca. Otok je isključen iz WHO-a u kojemu je imao status promatrača sve do 2016. kada na vlast dolazi Tsai Ing-wen, koja ne priznaje načelo nacionalnog jedinstva Tajvana i kontinentalne Kine.

Objava američkog predstavništva dolazi u prilikama rasta napetosti između Sjedinjenih Država i Kine pošto je Washington optužio Peking da je odgovoran za širenje virusa i da je skrivao informacije o stvarnoj opasnosti za ostatak svijeta.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.