Kineska pokrajina ulaže više od 17 milijardi dolara u razvoj IT-ja

KINESKA pokrajina Zhejiang, sjedište diva e-trgovine Alibabe, planira uložiti više od 17 milijardi dolara u unapređenje tehnološke industrije u sljedećih pet godina.

Državna novinska agencija Xinhua objavila je da pokrajinske i gradske vlasti u Zhejiangu namjeravaju u sljedećih pet godina utrošiti 17,5 milijardi dolara (120 milijardi juana) kako bi „potaknuli internetske tvrtke i one koje se bave visokom tehnologijom te one za medicinska istraživanja i razvoj“.

Taj plan objavljen je u vrijeme dok centralna i lokalne vlasti diljem Kine poduzimaju sve kako bi potaknule privatni sektor i povećale konkurentnost domaćih tehnoloških tvrtki.

„Također ćemo poticati društveni kapital i financijske institucije da ulože oko 290 milijardi juana. Očekuje se kako će ukupna investicija za istraživanje i razvoj biti oko 900 milijardi juana“, rekao je šef pokrajinskog odjela za znanost i tehnologiju Gao Yingzhong.

Jedna od najbrže rastućih kineskih pokrajina

Kao dio plana, pokrajinske vlasti predstavile su 50 mjera kojima će potaknuti tehnološki sektor, uključujući povećanje izdvajanja u pokrajinskom BDP-u za istraživanje i razvoj, stvaranje vodećih inovatora i povećanje broja patenata.

Inače, privatne tvrtke u 2017. godini činile su gotovo dvije trećine gospodarstva Zhejianga, jedne od najbrže rastućih kineskih pokrajina. U proteklih 40 godina, naime, BDP te pokrajine skočio je s 1,8 milijardi dolara na lanjskih 739,5 milijardi, što je BDP na razini zemalja poput Nizozemske, a otprilike trećina privatnih poduzeća među 500 najvećih u Kini ima sjedište upravo u toj pokrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.