U orbiti se raspala kineska raketa

Foto: Taiyuan Satellite Launch Center

Kineska raketa Long March 6A raspala se u niskoj Zemljinoj orbiti i stvorila oblak krhotina. Raketa je lansirana u utorak, a u orbitu je prenosila 18 satelita G60. Radi se o prvom skupu satelita konstelacije Tisuću jedara kompanije Shanghai Spacecom Satellite Technology. 

U konačnoj verziji bi u megakonstelaciji trebalo biti 1296 satelita, s tim da se planira povećanje kapaciteta na oko 14.000 kako bi konkurirali SpaceX-ovim Starlink satelitima, piše CNN. Svemirsko zapovjedništvo SAD-a, ogranak američkog ministarstva obrane, jučer je potvrdilo raspad rakete.

"USSPACECOM nije uočio neposrednu prijetnju", kazao je glasnogovornik te dodao kako nastavljaju s praćenjem krhotina i dostavljanjem informacija NASA-i. Prema podacima organizacije za praćenje orbite LeoLabs, nakon raspada rakete se formiralo najmanje 700 krhotina, a možda ih ima i više od 900. 

Značajna opasnost za objekte u niskoj Zemljinoj orbiti

Stručnjaci smatraju da se raketa raspala na 810 kilometara iznad Zemljine površine i da krhotine predstavljaju značajnu opasnost za objekte u niskoj Zemljinoj orbiti (ispod 800 kilometara). Za sada nije poznata točna razina prijetnje, a stručnjaci rade na procjeni koja bi trebala biti gotova za par dana.

S obzirom na to da su kineski sateliti lansirani u orbitu oko polova, a ne u ekvatorijalnu, oni mogu zadati jači udarac drugim objektima koji nisu u polarnoj orbiti. "Najgori mogući scenarij je da se dio krhotina sudari s objektom koji se kreće oko ekvatora. To je kao da se dva automobila sudare na raskrižju", rekao je inženjer John L. Crassidis sa Sveučilišta Buffalo u SAD-u. 

"S obzirom na visinu na kojoj je došlo do raspada, krhotine će vjerojatno ostati na mjestu nekoliko godina, a neke bi mogle tamo biti desetljećima. No teško je predvidjeti točan period s obzirom na to da ne znamo kakvog su oblika fragmenti", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.