Kineske burze porasle, dolar ojačao

Ilustracija: EPA

NA KINESKIM su burzama danas cijene dionica porasle, zahvaljujući najavi novih poticajnih gospodarskih mjera, dok se na ostalim burzama u regiji trguje opreznije. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.8 posto, pa se odmaknuo od najniže razine u gotovo godinu dana.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1.2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.5 i 1.2 posto. U Australiji i Južnoj Koreji blago su pale. Rast kineskih burzi zahvaljuje se najavi novih poticajnih gospodarskih mjera.

Glavno tijelo parlamenta odobrilo je, naime, izdavanje obveznica u vrijednosti od oko 137 milijardi dolara kako bi se poboljšala infrastruktura i obnovila neka porušena područja. To bi trebalo poticajno utjecati na gospodarstvo, koje ne raste tako brzo kao što se očekivalo.

Rastu izgledi da će australska središnja banka podići kamate

"Potrošnja države pomoći će daljnjoj stabilizaciji gospodarstva i podržati rast u četvrtom tromjesečju", kaže Steven Leung, izvršni direktor u brokerskoj kući UOB Kay Hian. No na ostalim se burzama u regiji trguje suzdržano. Ulagače u Australiji neugodno je iznenadio podatak da je u trećem tromjesečju inflacija iznosila više nego što se procjenjivalo, 5.4 posto.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 60 posto izgleda da će australska središnja banka još jednom povećati kamate, dok su dosad ti izgledi iznosili 35 posto.

"S obzirom na oštru retoriku iz središnje banke posljednjih tjedana i nove podatke o inflaciji, očekujemo da će u studenome središnja banka povećati kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova, na 4.35 posto", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149.60 na 149.85 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0595 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0680 dolara.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.10 posto, na 87.98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.16 posto, na 83.60 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.