Kinesko gospodarstvo bilježi najveći pad od pojave covida u 2020.

Foto: EPA

U KINI je u drugom tromjesečju ove godine zabilježen snažan pad gospodarstva jer su mjere uvedene zbog covida pogodile i kompanije i potrošače. Bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 2.6% u tromjesečnom periodu do kraja lipnja u odnosu na prethodni kvartal.

Naime, zbog politike nultog covida su tijekom ta tri mjeseca potpuno ili djelomično obustavljene usluge i proizvodnja u velikim gradovima diljem Kine, uključujući glavno financijsko i proizvodno središte Šangaj.

"Rast BDP-a u drugom tromjesečju bio je najgori od početka pandemije"

Na godišnjoj razini drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo je za 0.4% u tromjesečju od travnja do lipnja, a očekivao se rast od 1%.

"Rast BDP-a u drugom tromjesečju bio je najgori od početka pandemije, jer su karantene, osobito u Šangaju, ozbiljno utjecale na gospodarsku aktivnost", rekao je za BBC ekonomist Tommy Wu iz tvrtke Oxford Economics.

Podaci su pokazali poboljšanje u smislu gospodarstva nakon ukidanja mnogih mjera.

Ekonomski analitičar Jeff Halley kazao je za BBC da ipak vidi pozitivan trend u najnovijim ekonomskim podacima.

"BDP je bio lošiji od očekivanog, no nezaposlenost je pala na 3.5 posto, a maloprodaja je imala mnogo bolje rezultate. Financijska tržišta će se vjerojatno usredotočiti na maloprodajne podatke koji pokazuju da je potrošač u Kini u boljoj situaciji nego što se to očekivalo", smatra Halley.

Problem politike nultog covida

Međutim, mnogi analitičari ne očekuju brzi gospodarski oporavak Kine jer se vlada i dalje striktno drži politike nultog covida. Nekoć bujajuće tržište nekretnina u zemlji sada je u padu, a posljednjih su mjeseci naglo oslabili i izgledi za globalno gospodarstvo.

BDP mjeri razinu gospodarstva. Pad ili rast BDP-a jedan je od najvažnijih načina mjerenja ekonomske situacije u nekoj zemlji te ga pomno prate ekonomisti i središnje banke. On također služi kao smjernica tvrtkama pri odlučivanju hoće li zaposliti više radnika ili ulagati manje u razvoj i smanjiti obim radne snage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.