Kinezi obilježavaju dan žalosti za 2.064 osobe poginule u potresu



TISUĆE kineskih državnih dužnosnika, vojnika i civila danas su pognuli glave i počeli obilježavati dan žalosti za 2.064 osobe poginule u potresu koji je pogodio udaljenu regiju Tibeta. Ceremonije obilježavanja tragedije prisutne su diljem Kine.

Stotine spasioca, stanovnika i djece u školskim uniformama tiho je stajalo na brdu u okrugu Yushu u zapadnoj provinciji Qinghai, gdje je došlo do potresa, a kineska je televizija prenosila. Vlada je naredila da sve zastave danas budu podignute na pola koplja, a u 10 ujutro je diljem zemlje obilježene minuta šutnje.

Sekretar Komunističke partije Kine za provinciju, Qiang Wei, pozvao je ljude da se ujedine i tako prebrode tragediju: "Danas smo se okupili ovdje kako bismo odali počast mrtvima. Potres nije imao milosti, ali u nama ima ljubavi. Obrišimo suze i trudimo se kretati prema sretnijem sutra, u kom će na Tibetanskoj visoravni stajati ljepši, bogatiji socijalistički Yushu".

Ignoriranje Tibetanaca

U glavnom gradu provincije, Xiningu, deseci su se tisuća ljudi skupili kako bi obilježili stradanja, a u Pekingu je predsjednik Hu Jintao s ostalim uglednicima Komunističke stranke vodio sastanak Politbiroa na kojemu se izrazila sućut.

Sinoć je državna televizija CCTV uspjela skupiti 319 milijuna dolara pomoći za regiju, a novac su uglavnom donirale privatne i državne tvrtke, zabavljači, uglednici i medijske kuće. Novine su danas tiskane u crno bijelom izdanju umjesto u boji.

No, sjenu na ceremonije bacio je odnos prema Tibetancima. Nigdje tijekom ceremonija nije bilo tibetanskih svećenika, koji su imali veliku ulogu u pomaganju stradalima, a Radio Tibeta javio je kako su kineske vlasti blokirale emitiranje poruka Tibetanaca koji žive u egzilu njihovim obiteljima i prijateljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.