Kirurg probušio crijevo dječaku (10) u Koprivnici. Bolnica mora platiti 7000 eura

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

KOPRIVNIČKA Opća bolnica mora 10-godišnjem dječaku s križevačkog područja platiti odštetu u iznosu od 7000 eura jer mu je dječji kirurg specijalizant tijekom operacije probušio tanko crijevo.

Dječak je bio u životnoj opasnosti jer je mogao dobiti sepsu zbog izlijevanja sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu. Bolnica osim odštete dječaku mora pokriti i parnične troškove od 2000 eura, piše Danica. S obzirom na to da je presuda nepravomoćna, bolnica se na nju može žaliti.

Operacija se dogodila prije nekoliko godina kada je malodobni dječak pao s bicikla i ozlijedio donji dio trbuha. Oko 21 sat prebačen je u bolnicu na hitni prijem. Dječak je nakon obrade otpušten s hitnog prijema, ali je zbog povećanja hematoma na trbuhu i komplikacija ponovno nakon nekoliko dana završio u bolnici.

Mladi kirurg dječaku slučajno oštetio tanko crijevo

Dječaka je operirao specijalizant dječje kirurgije te mu je nehotice oštetio tanko crijevo, piše Danica. Poslije toga 10-godišnjak je morao hitno na novu operaciju kojom mu je spašen život.

Iskaz medicinskog vještaka, specijalista kirurgije prof. dr. sc. Augusta Mijića, bio je ključan za suca. Vještak je naveo da je prilikom pada djeteta s bicikla "došlo do disrupcija muskulature i frazacije trbušne stijenke koja je s vremenom dovela do nastanka traumatske kile trbušnog zida i inkarceracije tankog crijeva na okolni hematom".

Sudac: Dječak je nepravilno i nesavjesno liječen

Ozljede kakve je imao dječak su vrlo rijetke i teško ih je odmah dijagnosticirati, no postoji metoda kojom bi se utvrdilo ovakvo ozljeđivanje, a to je hitni CT abdomena.

"Tijekom prvog operativnog zahvata 28. svibnja u 23:40 nije uređena eksploracija apscesne šupljine niti je utvrđen defekt trbušne stijenke koji je postojao, a tijekom ovog zahvata je došlo do nehotične ozljede tankog crijeva. Daljnji tijek liječenja proveden je prema pravilima struke. Dakle, tijekom prvog operativnog zahvata počinjena je liječnika pogreška", zaključak je vještaka Mijića.

Nakon toga je sudac zaključio kako je dječak nepravilno i nesavjesno liječen i tijekom liječenja mu je prerezano tanko crijevo. "Šteta nanesena dječaku nastala je upravo zbog nepravilnog, nestručnog i nesavjesnog postupanja djelatnika Opće bolnice, odnosno nesporno je došlo do medicinskih pogrešaka", stoji u nepravomoćnoj presudi, prenosi Danica.