Kiša i grmljavinsko nevrijeme širom zemlje, neće zaobići ni more

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

NAKON nestabilnog tjedna koji je donio pljuskove i grmljavinu u pojedinim dijelovima zemlje, čeka nas i nestabilan dio vikenda.

Vrijeme će danas biti sunčano uz promjenjivu naoblaku i nestabilno, javlja DHMZ. Mjestimice se uz jači razvoj oblaka očekuju povremena kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji.

Na kopnu će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu se ujutro očekuje slaba i umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak i zapadnjak.

Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 27 do 32 °C, javlja DHMZ.

Evo kakva je prognoza po regijama:

Istočna Hrvatska

Promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom, češće od sredine dana. Lokalno izraženiji pljuskovi mogući su u zapadnim predjelima. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 19, a najviša dnevna od 26 do 29 °C.

Središnja Hrvatska

Promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše i pljuskova, češće u drugom dijelu dana. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, a najviša dnevna između 26 i 28 °C.

Gorski kotar i Lika

Promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše i pljuskova, češće u drugom dijelu dana, a u Lici može biti i izraženijih nestabilnosti. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 16, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku.Od sredine dana mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina. Ujutro će puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 u unutrašnjosti Istre do 23 na otocima, a najviša dnevna između 28 i 31 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova praćenih grmljavinom. Ujutro će puhati umjerena bura, a danju će temperatura u unutrašnjosti biti 20, na obali i otocima između 22 i 25, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Danas na snazi žuti meteoalarm

Danas je na snazi žuti meteoalarm za čak šest hrvatskih regija zbog mjestimice izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Meteoalarm poziva na oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

"Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", javljaju iz Meteoalarma.

Najveća vjerojatnost za grmljavinu je u osječkoj, zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj te splitskoj regiji gdje se kreće od 50 do 80 posto. Jedino za kninsku regiju nije naznačeno kolika je vjerojatnost grmljavine.

Prema trenutnim prognozama za sutra nije upaljeno upozorenje meteoalarma, što se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana može promijeniti.

Vikend prognoza

Sutra će, pak, prevladavati djelomice sunčano, ali nestabilno vrijeme. U prvom dijelu dana mjestimične kiše i pljuskova s grmljavinom može biti u Slavoniji i Baranji, a od sredine dana i drugdje u unutrašnjosti.

Na Jadranu će biti sunčanije, dok je pokoji popodnevni pljusak moguć na južnom dijelu Jadrana. Vjetar će većinom biti slab na kopnu dok će na Jadranu puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 14 do 19 °C, na Jadranu od 20 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 27 i 32 °C.

DHMZ javlja kako se od nedjelje očekuje povoljnije, sunčanije i toplije vrijeme. Pljuskovi će biti rjeđi i bit će ih uglavnom u Slavoniji i Baranji.

U unutrašnjosti će povremeno puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na istoku Hrvatske i sjeverozapadni. Na Jadranu dnevna cirkulacija, u noći i ujutro umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak i zapadnjak.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.