Kiša na istoku Hrvatske prestala padati, voda se polako povlači

SITUACIJA u poplavljenim dijelovima Slavonije danas je tek nešto malo bolja nego protekla dva dana jer kiša prestaje padati, no izvanredno stanje, proglašeno u utorak i srijedu, i dalje je na snazi, a voda prijeti novim naseljima.

Najkritičnije stanje je u naseljima oko Slavonskog Broda, koja su pod vodom. U selima Lužani i Živik Orljava je u srijedu poslijepodne na dva mjesta probila nasip, no ta su mjesta uspješno sanirana vrećama s pijeskom i nasipavanjem materijala.

Cjelonoćno dežurstvo

Izliveni Bosut sinoć je zaprijetio i Vinkovcima, voda je stigla i nadomak Pleternice, a stanovnici najugroženijih dijelova, posebno naselja oko Virovitice, Požege, Slavonskoga Broda, Babine Grede, Županje i Vinkovaca, i dalje se bore sa bujicama.

Cijelu su noć dežurali na nasipima kako bi spriječili i na vrijeme zaustavili eventualna probijanja i nova izlijevanja, a mještani Slobodnice i Sibinja sa posebnom zebnjom prate vodostaj akumulacijskoj jezera Petnja, čiji vodostaj konstantno raste. Ako se jezero izlije ili popusti brana, voda će dodatno ugroziti i ostala naselja u Brodskom Posavlju.

Kiša prestaje padati, rijeke i kanali u opadanju, ali oprez još uvijek potreban

Centar za obranu od poplava Hrvatskih voda objavio je danas da je vodostaj Orljave jutros bio 25 centimetara manji nego jučer, no upozorava se i da Orljava i dalje prijeti i da je oprez još uvijek potreban. U opadanju je i voda u kanalu Jelas i potoku Glogovica, a razina vode u kanalu Biđ stagnira. Kiša je u četvrtak ujutro u većem dijelu Slavonije prestala padati ili je značajno oslabila, pa su primijećeni i prvi znaci opadanja vodostaja i povlačenja izlivenih rijeka.


Prema najnovijim informacijama i vodostaj Save stalno raste. U protekla je tri dana Sava narasla za oko tri metra, a posljednjih sati raste tri centimetra na sat. No nova opasnost stiže i iz BiH, jer se nabujale rijeke Una, Vrbas i Bosna također ulijevaju u Savu i dodatno pogoršavaju ionako teško stanje.

Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave u mnogim mjestima diljem zemlje, Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiro-račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, a cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen).
Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

U akciju pomoći postradalima uključio se i Facebook
 
Akcija pomoći poplavljenim područjima pokrenuta je i na Facebooku, na kojem je ovih dana osnovana grupa pod imenom "Potpora Slavoncima koji su na bilo koji način stradali u poplavama".  Grupa je u samo tri dana sakupila više od 5.500 članova, a pridružili su joj se i članovi udruženja "Autodrom Lekenik" pokraj Velike Gorice, koji organiziraju prikupljanje pomoći, raznih predmeta, odjeće i korisnih predmeta za ugrožene.

Prikupljanju se možete odazvati i vi ako u petak 4. lipnja nakon 10 sati donesete pomoć na adresu Autodrom Lekenik, Avenija Dubrovnik 10 u Zagrebu.

Zbog erozije tla zatvoren jedan trak Sljemenske ceste

Posljecodedice obilnih kiša koje su u nekoliko zadnjih dana pogodile Zagreb počele su se pojavljivati na Sljemenu. Na Sljemenskoj cesti kod Kraljičinog zdenca bujica vode prouzročila je eroziju tla u urušavanje stabla. Prema priopćenju iz PU zagrebačke, promet se Sljemenskom cestom odvija samo u jednom smjeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.