Kolakušić kaže da Ustav ne valja, želi ga mijenjati na referendumu

Screenshot: Nova TV

PREDSJEDNIČKI kandidat Mislav Kolakušić gostovao je kod Mislava Bage u Dnevniku Nove TV.

Danas je Državnom izbornom povjerenstvu predao 15.000 potpisa za kandidaturu za predsjednika.

Mislav Bago otvorio je intervju pitanjem o štrajku. Naime, Kolakušić je prethodno javno rekao kako razumije prosvjetare te da će vlada morati popustiti jer inače nema pomaka. 

"Vlada će sigurno morati popustiti. Ovaj štrajk nije toliko radi materijalnih pitanja, učitelji su nezadovoljni svojim položajem. Uvjeren sam kako neće odustati", rekao je Kolakušić. 

Smatra da se promjene Ustava RH mogu dobiti referendumom ili u saboru. "Svaka izmjena zakona i Ustava moguća je na referendumu. Predsjednik RH podupire građansku inicijativu za prikupljanje potpisa i mijenjanje Ustava", rekao je i dodao da je u politiku ušao kako bi se mijenjao sustav.  

Ako ne pobijedi, povlači se iz nacionalne politike

Kaže da bi premijera birao on, kao predsjednik. "Glavna promjena Ustava bila bi da predsjednik bira premijera. No parlamentarni izbori ostaju zbog trodiobe vlasti", objasnio je Kolakušić.

Ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima, kaže da će se povući iz nacionalne politike na pet godina. 

Na pitanje o nacionalnim manjinama, smatra da treba zadržati jednog zastupnika u saboru, onog koji dobije najviše glasova. "Koliko je bilo zastupnika nacionalnih manjina devedesetih? Svaka država je samostalna određivati Ustav onako kako njezinim građanima treba", dodao je.

Smatra da su policija i pravosuđe jedno tijelo. "Ovaj Ustav nikad nije bio naslijeđe Republike Hrvatske", rekao je te dodao da bi predsjednik države trebao birati tri ustavna suca, tri bi suca birao sabor, a tri suca bi birali građani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.