Poznato je koliko europske države imaju tenkova, evo gdje je Hrvatska

Foto: EPA

JEDNA od većih vijesti vezanih uz rat u Ukrajini u posljednje vrijeme jest da je Njemačka pristala isporučiti Ukrajini 14 tenkova Leopard 2. "Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini", rekao je danas glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Ta je država dugo razmišljala o odluci o slanju tenkova, a smatralo se da se vlada Olafa Scholza nastoji držati načela prema kojem se zemljama u ratu ne šalje teško naoružanje zbog straha da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba i povećati rizik za Njemačku. Neki zapadni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla zarobiti napredno zapadno oružje i ukrasti tehnologiju.

Tenkovi važni za daljnji tijek rata u Ukrajini

Leopard je glavni njemački borbeni tenk, prvi put predstavljen 1979. godine, a nudi dobru zaštitu od protutenkovskog oružja. Mediji su pisali kako Ukrajina sada želi što više tenkova, posebno ove vrste, jer oni u ovoj fazi rata postaju izrazito važni za daljnji tijek sukoba.

"Ne radi se o pet, ili deset, ili petnaest tenkova. Potrebno nam je više. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju", rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon vijesti o njemačkom zelenom svjetlu za Leoparde.

Na zemljama Europe sada je sve veći pritisak da u Ukrajinu pošalje tenkove. Tako je, primjerice, nizozemski premijer Mark Rutte danas izjavio da bi Nizozemska, iako nema tenkove tipa Leopard 2, mogla nabaviti upravo te tenkove i poslati ih Ukrajini. "Ako bi to moglo pomoći, spremni smo to napraviti", rekao je Mark Rutte za nizozemski RTL.

Tenkovi u europskim državama

A koliko države europskog kontinenta uopće imaju tenkova? Prema podacima iz 2023. godine, prva tri mjesta zauzimaju Rusija, Turska i Ukrajina. Daleko najveći broj tenkova posjeduje Rusija, ukupno  12.566. Zatim slijedi Turska s ukupno 2229 različitih tenkova, a na trećem mjestu je Ukrajina, koja ima 1890 tenkova.

Četveroznamenkasti broj tenkova ima još jedino Grčka, koja posjeduje 1356 tenkova. Na petom je mjestu Bjelorusija s 862 tenka. Zatim slijede Poljska s 569, Rumunjska s 413 i Bugarska s 410 tenkova.

Hrvatska se nalazi u donjoj polovici ljestvice s ukupno 75 tenkova. Manje imaju Slovenija, koja ima 48 tenka, Austrija s 56, Češka s 50, Slovačka s 30, Norveška s 52, Portugal s 37, Makedonija s 31, Albanija s 40 i Danska s 44 tenka. Srbija ima 242 tenka, dok BiH ima 124 tenka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.