Što je sljedeće, Kolinda u "belom odelu" na čelu parade?

Foto: FaH/Index

AKO JE suditi po posljednjih nekoliko tjedana, Kolinda je postala mjerna jedinica za količinu gluposti koje političar može napraviti u vremenskom periodu.

I dok je bivši predsjednik Ivo Josipović bio oličenje beskičmenjaštva i bezličnosti, Kolinda svojim učestalim nebulozama sve više podsjeća na Sarah Palin, američku političarku za koju je legendarni montipajtonovac John Cleese jednom izjavio kako ga podsjeća na “papigu koja lijepo izgleda”. Papigu se, tumači Cleese, može naučiti da izgovara riječi na pravi način, ali ona unatoč tome neće nikad shvatiti značenje riječi koje izgovara, jer za to jednostavno nema kapacitet.

Nije se ispričala za ono što je trebala, ali jest za ono za što nije trebala


Jučer je tako Kolinda dubrovačkoj djeci dijelila vlastite fotografije potpisane zlatnim slovima, a usput im je podijelila i čokoladice među kojima su se našle i neke proizvedene u Srbiji. Nakon što se jedan roditelj požalio kako je, zamislite vi skandala, njegovo dijete od Kolinde dobilo čokoladicu proizvedenu u Srbiji, Kolinda se odlučila reagirati isprikom jer je djeci dijelila čokoladice koje nisu hrvatske.

Ako vam je isprika predsjednice zbog dijeljenja nehrvatskih čokoladica hrvatskoj djeci normalna stvar, ne trudite se čitati ovaj komentar do kraja. Kad su Kolindu jučer pitali da prokomentira postavljanje ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, predsjednica je mrtva-hladna odgovorila kako se “ne može miješati u rad lokalne samouprave”. Kolinda se postavila kao da je slavljenje fašizma nedaleko mjesta na kojem su ustaše počinile najgora moguća zvjerstva nad Židovima, Srbima, Romima i Hrvatima koji nisu bili sluge kvislinške NDH - komunalni propust ili bespravna gradnja.

Kolinda među djecom stvara kult ličnosti, baš kao i Tito


Da stvar bude još gora, malo tko je uočio da je dijeljenje djeci vlastitih fotografija potpisanih zlatnim slovima neusporedivo gora stvar od dijeljenja bilo kakvih čokoladica. Naime, potpuno je nebitno kakve je čokoladice dijelila djeci, ali Kolindin pokušaj stvaranja kulta ličnosti je i više nego zabrinjavajuć. Pitali smo ured predsjednice zašto to rade, a njihov odgovor neodoljivo podsjeća na odgovore svećenika koji siluju djecu - uvjeravaju nas da su djeca to sama tražila. Sve da je to i istina (što je teško zamisliti, ali recimo da jest), ne bi li predsjednica ili netko iz njezine skupo plaćene savjetničke svite trebala objasniti djeci da se u demokracijama izbjegava stvaranje kulta vođe? Da, suludo je to očekivati od osobe koja je svoj mandat otvorila postavljanjem kartonske verzije same sebe na Pantovčaku.

Potpisane sličice predsjednice koje se dijele djeci neodoljivo podsjećaju na onu staru jugo-floskulu o drugu Titu koji voli pionire - istom onom Titu čiju je bistu je pompozno izbacila s Pantovčaka. Što je sljedeće, Kolinda u “belom odelu” na čelu vojne parade? Pitanje je retoričko, Kolinda je i to napravila prošle godine na vojnoj paradi održanoj u Zagrebu.

Smijeh kojeg preskupo plaćamo


Doslovce jedina dobra stvar u vezi ovakve predsjednice je količina smijeha koju nesvjesno proizvodi svojim svakodnevnim glupostima. Kolinda je, doduše, zabavna sve do trenutka dok se ne sjetimo koliko nas milijuna kuna godišnje košta njezino svakodnevno sramoćenje sebe, ali i svih onih koje predstavlja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.