Kolinda o Bobetku: Vodio je hrvatsku mladost u brojne bitke i pobjede

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je na središnjoj svečanosti Dana dubrovačkih branitelja, otvaranju Ulice generala Janka Bobetka, kako je Bobetko u Domovinskom ratu vodio hrvatsku mladost u brojne bitke i pobjede, a da su mnogi njegovi suborci danas na najvišim dužnostima u obrambenom sustavu.

Podsjetila je na Bobetkovu prijavu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu 29. listopada 1992., nakon uspješne deblokade juga Hrvatske.

"Borili su se sinovi Hrvatskog zagorja, Zagreba i Siska, sinovi Imotske i Cetinske krajine, Vrgorca, Makarske i Omiša, Metkovića i Ploča te dosta dragovoljaca iz drugih krajeva naše domovine; ovo što smo učinili smatramo svojim dugom prema narodu iz kojeg potječemo, a ono što ćemo učiniti i na što smo spremni jest ono što će se od nas tražiti za budućnost suverene i nezavisne Republike Hrvatske", citirala je predsjednica generala Bobetka.

Oslobađanje juga Hrvatske

 

Dodala je kako su i danas te riječi putokaz Hrvatskoj vojsci kako služiti domovini i hrvatskome narodu, a mnogi suborci generala Bobetka iz tih operacija, poput generala i ministra Krstičevića i generala Šundova, obnašaju danas neke od najviših dužnosti u obrambenom sustavu.

 

"To je potvrda kako smo ostali na putu državotvorne politike predsjednika Tuđmana, ali i jamstvo kako Hrvatska vojska nikada neće zaboraviti riječi generala Bobetka", rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je kako su prije 28 godina agresorska JNA i razne četničke formacije iskalili sav bijes i nemoć na Dubrovnik, ali doživjeli vojni, politički i moralni poraz.

"Na ovim drevnim zidinama Dubrovnik je pokazao kako se sloboda brani do posljednjeg atoma snage i da se slobodan narod i grad ne predaju ni višestruko nadmoćnom neprijatelju. Slike razaranja i junačkog otpora Dubrovnika ojačale su našu odlučnost u obrani, a cijeli svijet je ponovno vidio istinu o ratu u Hrvatskoj", rekla je predsjednica.

Dodala je kako je nakon obrane Dubrovnika Hrvatska vojska krenula u oslobađanje hrvatskog juga, a na dugačkom popisu pojedinaca koji su se junaštvom istaknuli u borbama za Rijeku dubrovačku i Konavle je i zapovjednik obrane Dubrovnika i junak Domovinskog rata general Nojko Marinović.

Na središnjoj svečanosti proslave Dana dubrovačkih branitelja u naselju Gruž ploču s imenom ulice zapovjednika južnog bojišta u Domovinskom ratu generala Janka Bobetka otkrili su gradonačelnik Mato Franković i Bobetkov sin Ivan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.