Kolumbijska vlada odbila ponudu za mirovne pregovore s gerilcima

Foto: EPA

KOLUMBIJSKA vlada odbacila je ponudu ELN-a za nastavkom mirovnih pregovora, prekinutih u siječnju nakon atentata u Bogoti i izjavila je da se ne vraća za pregovarački stol dok gerila ne prekine svoje akcije.

"Ne možemo pregovarati sa skupinom koja se i dalje bavi otmicama, ne daje informacije o brojnim taocima i izvodi apsurdne, potpuno neopravdane  zločine", rekao je visoki povjerenik za mir Miguel Ceballos na radiju W.

Zastupnici Nacionalnooslobodilačke vojske (ELN) su u srijedu u poruci Ujedinjenim narodima, Vatikanu i Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) objavili da namjeravaju voditi mirovne pregovore s vladom predsjednika Ivana Duquea.

"Naša obveza je da i dalje tražimo političko rješenje sukoba", objavila je posljednja gerila američkog kontinenta u tom tekstu na konferenciji za novinare u Havani, sjedištu pregovora pokrenutih u veljači 2017. tijekom vlade bivšeg predsjednika Juana Manuela Santosa ( 2010-2018).

Ivan Duque, kojeg podržava desnica, preuzeo je funkcije u kolovozu 2018., odredio je stroge uvjete za nastavak pregovora i prekinuo je proces nakon atentata autobombom u kojem je u siječnju ubijeno 22 polaznika policije školu Bogoti.

Gerila navodno drži 12 taoca

Miguel Ceballos je ponovio da se dijalog neće pokrenuti sve dok ELN ne pokaže stvarnu volju da prekine zločinačke aktivnosti.

ELN djeluje u 10 posto kolumbijskih gradova, uglavnom na granici s Venezuelom i uz Tihi ocean.

Vlada zahtijeva prethodno oslobađanje svih talaca ELN-a i prekid zločinačkih aktivnosti, među kojima i čestih atentata na naftna postrojenja.

Prema službenim procjenama gerila drži 12 taoca za čije oslobađanje zahtijeva visoke otkupnine.

Visoki povjerenik za mir je osudio upotrebu djece u video snimkama koje je objavio ELN prilikom 55. obljetnice svoje pobune i istaknuo da to predstavlja ratni zločin.

ELN broji oko 2300 boraca i ima veliku mrežu podrške u urbanim područjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.