Komisija HNB-a nakon skandala: Raspisujemo novi natječaj za kovanicu eura

Foto: Pixsell/Igor Kralj

KOMISIJA za novac Hrvatske narodne banke danas je objavila da raspisuje novi natječaj za idejno rješenje eurokovanice s motivom kune.

Do takve odluke došlo je nakon što je Stjepan Pranjković, kojeg je Komisija HNB-a nagradila sa 70.000 kuna za dizajn kovanice od jednog eura s motivom kune, povukao "svoj" dizajn.

Pranjković je, podsjetimo, jučer Komisiji HNB-a napisao ta je takav potez povukao "zbog neugodne atmosfere i pritisaka" iako se u stvarnosti radilo o tome da je putem društvenih mreža otkriveno da je Pranjković bez dozvole i navođenja autora iskoristio fotografiju kune koju je napravio škotski fotograf.

>> Autor kovanice: Povlačim svoju kovanicu s kunom. Ispričavam se

Kako je došlo do skandala?

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom. 

Stvar se dodatno zakomplicirala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Facebooku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.

Autor fotografije za Index: Od mene nije zatraženo dopuštenje

Potom se hrvatskim medijima javio i Ian H. Leach, autor ukradene fotografije. Rekao je da je fotografija nastala 2005. te kako ga nitko nije pitao za dozvolu.

"Fotografija pripada meni. Objavljena je na mojoj web stranici iainleachphotography.com. Fotografija je snimljena u Škotskoj 8. lipnja 2005.", rekao je Leach za Index.

"Vjerojatno je kopirao moju fotografiju i malo je uredio prije no što ju je upotrijebio za dizajn. Od mene nije zatraženo dopuštenje za korištenje fotografije", dodao je.

"Možda će publicitet natjerati organizatore natjecanja da stupe u kontakt sa mnom. Ne smeta mi fotografija i drago mi ju je vidjeti tamo. Međutim, želio bih biti službeno priznat kao fotograf i možda dobiti naknadu za korištenje fotografije. Također mislim da osoba koja je ukrala moju fotografiju ne bi trebala biti nagrađena s gotovo 10 tisuća eura", rekao je Leach za Index.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.